Jackie Chan verovert de wereld

Er zit één verrassend gevecht in Around The World in 80 Days. Als Jackie Chan in een Parijse salon, waar ook Vincent van Gogh met verbonden oor aanwezig is, achtervolgd wordt door de leden van een Chinese bende, komt hij tussen een aantal verfpotten terecht en met zijn door verf besmeurde voeten deelt hij niet alleen trappen uit aan zijn tegenstanders, maar ook aan een wit doek op een schildersezel - en natuurlijk creëert hij met een paar schoppen een realistischer schilderij dan Van Gogh en de andere op deze fictieve salon aanwezige schilders.

Zo'n gevecht verwachten we van Chan, die in elk decor, of het nou een Turks badhuis of een Amerikaanse prairie is, wel een aantal toepasselijke rekwisieten weet te vinden. Zo'n gevecht verwacht je niet in Around the World in 80 Days, een remake van de gelijknamige film uit 1956, die weer een verfilming was van het gelijknamige boek van Jules Verne uit 1873, toen het nog onmogelijk snel was om in 80 dagen de wereld rond te gaan. Maar Around The World in 80 Days is in de nieuwe versie op de eerste plaats een film van Jackie Chan, en dan verwacht je zo'n gevecht wel. Eén verrassend gevecht is eigenlijk een beetje weinig. Misschien komt het door Chans leeftijd - de Hongkongse held is 50 - dat de choreografie van de stunts verder een beetje tegenvalt, ook al wordt er nog gevochten in en met het Amerikaanse vrijheidsbeeld, en weet Chan in Parijs een kind van de dood te redden terwijl hij aan een touw onder een luchtballon hangt. Misschien denkt Chan ook beter de hele wereld te kunnen veroveren als komiek dan als actieheld.

De charme van Chan is niet veranderd. Welke ander ster zou het zo verrukkelijk vanzelfsprekend voor elkaar krijgen Phileas Fogg van zijn plaats te dringen en als diens knecht Passepartout de hoofdrol op te eisen? Passepartout reist met Fogg mee omdat hij een uit zijn dorp in China gestolen boeddhabeeldje terug naar huis wil brengen en de reis om de wereld daarvoor de snelste weg is. Fogg is van een ijzige Britse gentleman veranderd in een wereldvreemde uitvinder, die lekker droog gespeeld wordt door de Engelse komiek Steve Coogan, hier wellicht het meest bekend van 24 Hour Party People.

Around the World is weer onschuldig op een manier die Hollywoodfilms niet meer gegeven is en films met Jackie Chan wel. Het scenario rammelt, de grappen zijn vaak belegen, de locaties cliché, de personages plat, maar tegenover dat gebrek aan gladde perfectie staat dat er uit de film aanstekelijk, pretentieloos plezier spreekt. Geen wonder dat de film voor distributie door Disney werd opgepikt. En geen wonder dat vele filmsterren en andere beroemdheden zich lieten strikken voor een cameo, onder wie John Cleese, Richard Branson en Arnold Schwarzenegger.

Around the World In 80 Days. Regie: Frank Coraci. Met:Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile de France. In: 50 bioscopen.

    • Bianca Stigter