Heineken breidt uit in Rusland

Heineken heeft de Russische brouwer Central European Brewing Company (Cebco) gekocht. Met de overname van de twee brouwerijen van Cebco wordt Heineken de op drie na grootste bierfabrikant in Rusland.

Een woordvoerster zei vanochtend dat Heineken Cebco heeft overgenomen om de sterke groei van de bierconsumptie in de Wolga-regio, waar beide brouwerijen zijn gevestigd. De brouwers Shikhan en Volga produceren samen 1,7 miljoen hectoliter bier, ongeveer 1,5 procent van het huidige Heineken-volume.

In 2002 deed Heineken de eerste overname in Rusland, met de koop van Bravo. Rusland is een van de snelst groeiende bierlanden ter wereld. Heineken zegt te verwachten dat er dit jaar 7 procent meer bier wordt verkocht dan afgelopen jaar. Binnen Rusland groeit de consumptie in de regio Wolga harder dan in de rest van het land, aldus de woordvoerster vanochtend.

De overname van Cebco is mede gedaan om de groeiende vraag naar de biermerken Bochkarev en Ohota op te vangen. De productie hiervan in de Bravo-brouwerij groeit zo sterk dat het plafond van haar capaciteit waarschijnlijk volgend jaar zal worden bereikt. Sinds de overname van deze fabriek groeit de bierafzet 15 à 20 procent per jaar. Heineken maakt op verzoek van de verkopers van Cebco niet bekend hoeveel het heeft betaald.

Het concern verwacht ,,een tijdelijke impact'' op de bierverkoop als de Russische regering haar plannen doorzet om de bierreclame voor jongeren te beperken. Het bedrijf verwijst daarbij naar een vergelijkbare maatregel in Polen, waar na een ,,tijdelijke stabilisatie'' de bierverkoop weer toenam, aldus de woordvoerster. Ze zegt dat er na invoering van de wet in Rusland nog genoeg mogelijkheden zijn om jongeren te bereiken.

De woordvoerster wil geen uitspraken doen over de politieke en economische stabiliteit van Rusland naar aanleiding van de recente bemoeienis van president Poetin met oliemaatschappij Yukos. ,,We richten ons op de groeimarkt voor bier''. Volgens haar is de politieke en economische situatie ,,redelijk stabiel''. Het risico van een dalende koers van de roebel zou niet groot zijn, omdat ook de kosten in deze valuta worden gemaakt.