Geiten

De Nederlandse regisseur Ben Verbong maakte in Duitsland in 2000 een succesvolle verfilming van Paul Maars geweldige eerste boek over das Sams, een merkwaardig wezentje met rood haar en blauwe sproeten, die de wensen vervulden van de sullige paraplu-ontwerper meneer Tassenbier. In deel 2 komt das Sams, hier Sproet geheten, terug om Tassenbiers even sullige zoontje Martin bij te staan. De volgende verrassing is groter, want dan wordt Sproet ontvoerd door Martin aartsvijand, zijn gymleraar. Die wenst met behulp van Sproet wat veel volwassenen zouden wensen: een sportauto, een villa, het directeurschap van de school. Maar als de wensen van deze onsympathieke figuur vervuld worden, zijn er bijwerkingen. Te pas en te onpas verschijnt er bijvoorbeeld een geit in zijn huis. Of een olifant in de school. Sproet 2 kampt met karikaturale karakters en een hortende verhaallijn. Maar die bijwerkingen zijn een gouden vondst.

Sproet II. Regie: Ben Verbong. Met: Ulrich Noethen, Christine Urspruch. Nederlandse stemmen: Huub Strapel, Kitty Courbois. In: 50 bioscopen.