`Gefilmde' dief brengt computer terug

Een 22-jarige Sneker, die zaterdag een notebook stal uit een computerzaak in het Friese Burgum, heeft de laptop gisteren teruggebracht. Dit deed hij nadat de gedupeerde eigenaar van de zaak beelden van de diefstal op internet had gezet. Dat is overigens in strijd met zowel het portretrecht als de privacywetgeving en daarom verboden.

De Sneker werd herkend door familie, mede doordat regionale omroepen als Omrop Fryslân, de videobeelden had uitgezonden. Zijn ouders spoorden de man aan de notebook in te leveren. Eigenaar R. Zijlstra van PC Oké uit Burgum beloofde de Sneker het filmpje van zijn internetsite te halen, mits de man zich bij de politie meldde. Daar kreeg de computerdief een transactievoorstel van 600 euro.

Zijlstra ontdekte zaterdag dat een net gearriveerd nieuw model notebook (winkelwaarde 1.200 euro) verdwenen was. Op de beveiligingsvideo was volgens hem ,,perfect te zien'' hoe een jongeman de laptop in een rode heuptas schoof. De gewaarschuwde politie zei pas volgende week tijd te hebben om te komen. ,,Ik moest iets doen, ik had een soort wraakgevoel'', aldus Zijlstra, die na ,,wat knippen en plakken'' een poster maakte, die hij op de winkeldeur en in zijn zaak hing. Ook zette hij camerabeelden van de diefstal op zijn internetsite. Mensen die de man herkenden, werden opgeroepen te reageren, tegen een beloning van 250 euro. ,,Ik hoopte er ook potentiële daders mee af te schrikken.'' De laptopdief meldde zich gisteren bij Zijlstra. ,,Hij zei dat hij zich dood schaamde.'' De winkelier geeft toe dat zijn methode ,,omstreden'' is, maar zegt dat hij de politie wilde helpen de dader op te sporen. ,,Ik heb hen een hoop werk bespaard.'' Hij verklaart dat hij ,,per geval'' zal bekijken voor hij in de toekomst opnieuw camerabeelden van een diefstal op internet zal zetten. ,,Bij een oude dame die iets per ongeluk meeneemt of bij een wilsonbekwaam iemand doe ik het niet.''

De Leeuwarder perfofficier van justitie T. Wolters vindt het geen goede zaak wanneer ondernemers foto's of beelden verspreiden van vermeende dieven. ,,Opsporing en vervolging is een taak van de overheid. Deze winkelier roept hoera, maar je bevindt je op een hellend vlak.'' Bovendien, aldus Wolters ,,werkt het misschien in een kleine plaats waar iedereen elkaar kent, maar niet in grote steden.'' Naar zijn smaak zal het effect geringer worden wanneer ,,straks winkelstraten volhangen met portretten.'' De winkelier wordt niet vervolgd, omdat er geen aangifte tegen hem is gedaan. Het OM kan overigens zelfstandig besluiten tot vervolging, maar ziet hier vanaf, omdat de zaak gezien de geringe ernst ervan geen prioriteit verdient, aldus Wolters.