FMG gaat literaire boeken uitgeven

Foreign Media Group (FMG) begint een nieuwe Nederlandse uitgeverij die onder meer kinderboeken gaat uitgeven. Dat heeft Ramon Dahmen, directeur van FMG Benelux, vandaag bevestigd. De uitgeverij zal in het centrum van Amsterdam worden gevestigd. Algemeen directeur wordt Sandra Piers, de huidige commercieel directeur van FMG. Volgens Dahmen zal ,,eind september, begin oktober'', vlak voor de Frankfurter Buchmesse, een gedetailleerd `company profile' van de nieuwe uitgeverij worden bekendgemaakt.

Peter de Lange, voormalig productiemanager van uitgeverij Vassallucci die vandaag zijn overstap naar de nieuwe uitgeverij bekendmaakte, zegt in november de voorjaarsaanbieding van 2005 bekend te kunnen maken. Volgens De Lange zijn er nog geen auteurs of boeken geworven, maar zal de nieuwe lijst toch zo'n 25 titels bevatten. ,,Uitgeverijen richten zich meer op de boekverkopers, wij zullen ons meer op de consumenten gaan richten. Zij letten op de auteur, niet op de uitgeverij.''

Voor de inhoudelijke kant van het fonds zijn Tanja Hendriks, voorheen verantwoordelijk voor het fonds van Arena, en Thille Dop, voorheen bij Unieboek, aangetrokken. Hendriks gaat het literaire fonds doen, Dop de kinderboeken.

Het in Leeuwarden gevestigde FMG maakt boeken, cd's en dvd's in Nederland, Duitsland, Denemarken en Servië. FMG verkoopt via boeken- en platenwinkels, maar maakte vooral naam als uitgever van cd's en boeken voor winkelketens als Kruidvat, Etos, Wibra en Shell-tankstations. Peter de Lange zegt met nadruk dat het nieuwe bedrijf een ,,serieuze literaire uitgeverij'' moet worden. ,,Wij gaan niet met boekenprijzen stunten.''

FMG breidt dit jaar zijn werkterrein verder uit als producent van speelfilms. Voor Flirt, een door Corrino Films geproduceerde romantische komedie naar een script van Jaap Van Eyck en Eddy Terstall die uitkomt in februari 2005, verzorgt FMG de exploitatie en de uitgave op dvd. De tweede film waarvoor FMG als producent optreedt is Vals, naar een boek van griezelschrijfster Carry Slee.