Chinees luchtvaartbedrijf wil Hongaars Malév kopen

De Hongaarse nationale luchtvaartmaatschappij Malév krijgt mogelijk een Chinese eigenaar. Hainan Airlines, de op drie na grootste vliegmaatschappij van China, zegt een bod te willen uitbrengen op het Hongaarse staatsbedrijf, dat wordt geprivatiseerd.

Hainan is voor 14,8 procent in handen van George Soros, de Amerikaanse financier van Hongaarse afkomst, en verzorgt van oorsprong lokale vluchten in Azië. Het wil nu een brug naar Europa slaan, om de Chinese concurrenten Air China en China Southern Airlines bij te houden.

Het Oostenrijkse Austrian Airlines heeft ook zijn oog op Malév laten vallen. En volgens de Hongaarse pers overweegt Air France-KLM ook een bod. KLM werkt al met Malév samen. Een woordvoerder van KLM zei vandaag dat die samenwerking voortreffelijk loopt en dat een bod door Air France-KLM niet wordt uitgesloten.

Het bestuur van Malév is gisteren naar China vertrokken voor onderhandelingen. De regering in Boedapest maakte eind juli bekend de luchtvaartmaatschappij te willen privatiseren, mogelijk al voor het einde van het jaar en anders begin 2005.

Hainan en Malév werken ook al samen. Sinds begin deze maand verzorgen ze samen vluchten tussen Peking en Boedapest. Chen Feng, de bestuursvoorzitter van Hainan, zei gisteren tegen journalisten in China dat de naam `Malév' en de ,,nationale eigenschappen'' van het Hongaarse bedrijf behouden zullen blijven. Malév kan zijn rechten als nationale luchtvaartmaatschappij alleen behouden als een meerderheid van de aandelen in Hongaarse handen blijft. Feng moedigde Hongaarse investeerders daarom aan om deel te nemen aan de privatisering.

Malév maakte vorig jaar 13,5 miljoen forint verlies (54.000 euro), vijf keer zo veel als het jaar daarvoor. Om zich te kunnen inkopen moet Hainan Airlines garanties geven voor het terugbetalen van Malévs schuld van 36,2 miljard forint (147 miljoen euro). Het grootste deel van die schuld, zo'n 33 miljard forint, wordt op dit moment gegarandeerd door de Hongaarse staat, die bijna voor 100 procent eigenaar is van Malév.

De Hongaarse regering wil Malév verkopen om het begrotingstekort te verkleinen. Dat is een van de voorwaarden om te kunnen toetreden tot de eurozone, naar verwachting in 2010. Een eerdere poging om Malév te privatiseren in 2001 mislukte door gebrek aan belangstelling, evenals twee eerdere pogingen.

Hainan Airlines beschikt over honderd toestellen en maakt 2.500 vluchten per week. Malév heeft 28 operationele vliegtuigen, meldt het jongste jaarverslag.

Hainan heeft ook belangstelling voor de ophanden zijnde privatisering van de luchthaven van Boedapest, Ferihegy. De luchthaven zou als Europese `hub' kunnen gaan dienen voor de Chinese luchtvaartmaatschappij. Voorzitter Feng rekent op groeiend toerisme van China naar Hongarije en is daarom ook geïnteresseerd in de overname van hotels in Boedapest.