Bende verdacht van pasjesfraude

Het openbaar ministerie verdenkt een bende van miljoenenfraude met gestolen en vervalste pinpasjes, creditcards en tankpassen.

De zaak blijkt veel groter dan eerder werd aangenomen. De bende, die actief was in het hele land en in februari werd opgerold, heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan bijna driehonderd zaken, zo bleek gisteren bij de rechtbank in Lelystad.

De bende bestaat volgens justitie uit 34 verdachten. Alleen de vijf hoofdverdachten zitten vast. Dat zijn mannen uit Rotterdam en Schiedam tussen de 24 en 37 jaar oud. Het vijftal wordt verdacht van fraude met betaalpassen, oplichting, diefstal van goederen, geld en brandstof, vervalsen van pasjes en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De slachtoffers zijn creditcardfirma's, tankstations en winkels in het hele land. De bende kopieerde de gegevens van originele pasjes zonder dat de eigenaren het merkten. De verdachten keken tijdens het intoetsen de pincode af, kopieerden de pasjes en verkochten die door.

Met de vervalsingen werd onder meer op grote schaal getankt in het hele land. Met kopieën van één vervalste pas is in één weekeinde zelfs 1200 keer getankt. Ook in Frankrijk en Luxemburg is getankt met valse betaalpassen toen een van de verdachten op weg was naar Spanje.

De rechtszaak dient in Lelystad, omdat de eerste aangifte afkomstig is van een bedrijf uit Almere. Het onderzoek is verricht door de bovenregionale recherche Noordoost Nederland. Op 27 februari waren er huiszoekingen en vond de politie gekopieerde pasjes en een vuurwapen.

In totaal is gebruik gemaakt van 180 vervalste betaalpassen. Er liggen ongeveer 280 zaken in het dossier.

Vier van de vijf hoofdverdachten moesten zich melden voor een zogeheten regiezitting. De rechter bepaalde dat ze allemaal in voorarrest blijven. De inhoudelijke behandeling tegen dit viertal staat gepland op 19 oktober.