Bellen met de schoonmaakkabouters

Marielle van Aggelen, directeur van de stichting Nederland Schoon, leidt een project om parkeerplaatsen bij snelwegen op te ruimen. Circa 250 werkzoekenden prikken deze zomer afval met een rode kaboutermuts op.

Vanwaar die muts?

,,Wij willen de parkeerplaatsen schoon houden, want schoon trekt schoon aan. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat mensen zich netter gedragen als ze zien dat er zichtbaar schoongemaakt wordt. Maar we willen de mensen ook aan het denken zetten. U weet toch nog wel wat uw moeder vroeger zei als u uw kamer moest opruimen? Dat doen de kabouters niet voor je.''

Dus dacht u: ik zet 250 grote mensen een puntmuts op?

,,Al brainstormend zijn we op het idee van de muts gekomen. Het is een ludieke actie. De werknemers zijn niet verplicht de muts te dragen. Als ze vooraf zeggen dat ze hem niet willen, dan hoeven ze er ook geen. Of ze hangen hem om de nek.''

Komt dat vaak voor?

,,Nee. Het merendeel is hartstikke positief. Er zijn teams waar ze hele acts met die mutsen doen. Springen ze bijvoorbeeld met zijn allen tegelijk de auto uit.''

In verschillende media klagen werknemers dat ze worden uitgelachen.

,,Het is maar net hoe je het interpreteert. Iemand zag automobilisten naar hem lachen en dacht dat hij werd uitgelachen. Een ander vindt dat hij wordt toegelachen.''

Hoe weet u dat?

,,Ik heb ook meegedaan. Ik zag opgestoken duimen, mensen die met een grote grijns langsliepen. Wij willen echt niet dat de schoonmakers voor joker lopen. Het gaat om een kwetsbare groep mensen. En we hopen dat ze straks een vaste baan hebben.''

Verkleed als kabouter schoonmaken, is dat goed voor je cv?

,,De kleding is geen voorwaarde, we geven mensen een duwtje in de goede richting. Aan het einde van het project krijgen ze een certificaat van deelname en een sollicitatiegesprek.''

    • Guus Valk