Belangengroep prostituees stopt het werk

Stichting de Rode Draad, de belangenorganisatie van prostituees, stopt per 1 januari met haar werk. De overheidssubsidie van ruim 300.000 euro wordt per die datum stopgezet.

Voor de vier parttime medewerkers wordt binnenkort ontslag aangevraagd. Dat bevestigt een medewerker van De Rode Draad vanmorgen. Naast de stichting bestaat er sinds 2001 ook een vereniging De Rode Draad, waarvan enkele honderden prostituees en andere medewerkers in de seksindustrie lid zijn. De vereniging vertegenwoordigt de beroepsgroep bij de vakcentrale FNV. Deze vereniging blijft bestaan.

De opheffing van de subsidie komt voort uit de bezuinigingsronde die vorig jaar op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is ingezet. Daarbij is er voor gekozen om drastisch te snijden in de algemene overheidssubsidie van ruim driehonderd sport-, jeugd- en welzijninstellingen. Tot nu toe kreeg de stichting jaarlijks een vaste subsidie van 200.000 euro, terwijl het ministerie daarnaast 100.000 euro doneerde aan zogeheten projectsubsidies – waarbij de financiële bijdrage geldt voor een bepaald doel.

De belangenorganisatie van prostituees komt nog wel in aanmerking voor deze projectsubsidies. Dat is volgens de medewerker van de stichting niet voldoende om het kantoor draaiende te houden. Afgezien van de salariskosten heeft De Rode Draad 2.000 euro per maand nodig voor de huur van het pand, het onderhouden van de website en om de kosten voor gas, licht en water te kunnen betalen. Om de continuïteit van het werk te garanderen moet De Rode Draad op ten minste 100.000 euro per jaar kunnen rekenen, aldus de medewerker.

De medewerkers van de organisatie werken zowel op het kantoor als in het land. Ze bezoeken prostituees, veelal op plekken waar misstanden zijn gesignaleerd. Bovendien werkt de organisatie aan een modelcontract voor prostituees in loondienst.

Minister De Geus (Sociale Zaken) kondigde gisteren aan dat prostituees van buiten de Europese Unie hier vanaf 1 oktober in loondienst mogen werken. Nu kunnen ze alleen als zelfstandig ondernemer aan de slag. De maatregel maakt onderdeel uit van de nieuwe toelatingsregels voor kennismigranten. ,,Waar moeten deze buitenlandse prostituees zich straks melden voor informatie en ondersteuning'', aldus de medewerker, ,,als De Rode Draad niet meer bestaat.''