Bank zonder rente voor Britten

De Engelsen krijgen als eersten in West-Europa een exclusief islamitische bank. De Islamic Bank of Britain (IBB) mag volgende maand beginnen en heeft een dienstenpakket dat in overeensteming is met de sharia, de islamitisch religieuze wetgeving. Eerder deze week gaf de Britse toezichthouder Financial Authority Service (FSA) de bank een vergunning.

De sharia kent een verbod op het betalen en ontvangen van rente. Het zijn vooral religieuze moslims die hierdoor geen gebruik maken van reguliere bankproducten. De nieuwe bank zal daarom op andere manieren dan de `gewone' banken financiële diensten verlenen.

Zo wordt bijvoorbeeld het geldbedrag dat nodig is voor een auto of een huis niet tegen een bepaald rentepercentage geleend, maar wordt de auto door de bank gekocht. De klant betaalt vervolgens de bank in vaste termijnen terug. Samen hebben de termijnen een hogere waarde dan de auto. Deze regeling zou wel in overeenstemming zijn met de sharia.

De bank zal bijvoorbeeld ook geen investeringen doen in bedrijven die alcohol, tabak of varkensvlees produceren.

De bank richt zich in eerste instantie op de 1,8 miljoen moslims die in Groot-Brittannië wonen, maar heeft plannen om ook in de rest van West-Europa actief te worden. In Nederland bestaat geen bank die zich exlusief op de 1 miljoen hier wonende moslims richt. Volgens een werkgroep van jonge islamitische financieel deskundigen, Islamic Commerce, bestaat er onder deze groep vooral vraag naar hypotheken.

BREAKING VIEW: pagina 17