AVRO begint top-vijftien voor film en theater

De AVRO maakt een wekelijkse tv-rubriek over theater en film, als onderdeel van de extra aandacht voor theater. Leden ontvangen maandelijks een theatertijdschrift van 32 pagina's en kunnen naar voorpremières.

Het tv-programma, dat nog geen titel heeft, wordt vanaf woensdag 1 september uitgezonden op Nederland 2. Het is de bedoeling daarin steeds een top-15 te presenteren van voorstellingen en films die van de bezoekers de hoogste waardering hebben gekregen. ,,We hebben voor waarderingscijfers in plaats van bezoekcijfers gekozen, omdat je anders steeds weer The Lion King en Mamma Mia! krijgt'', zegt eindredacteur Bert Jan van Goor. De AVRO stuurt studententeams met enquêteformulieren naar de theaters om reacties te verzamelen. ,,En ze moeten in de pauze ook bij de garderobe staan om aan mensen die hun jas pakken, te vragen waarom ze weggaan.'' Ook op een speciale website worden reacties van bezoekers verzameld.

De wekelijkse rubriek, gemaakt door het productiebedrijf EyeWorks van Reinout Oerlemans, wordt in de studio gepresenteerd door Tooske Breugem (ex-RTL4), met twee vaste gasten die commentaar op de voorstellingen leveren. De formule wijkt nadrukkelijk af van het door de VandenEnde Foundation betaalde programma Een kwestie van smaak uit 2001, waarin Angela Groothuizen praatte met theatermakers. Dat werd voortijdig stopgezet wegens de lage kijkcijfers.

Het eerste nummer van het theatermaandblad verschijnt eind augustus. De eerste voorpremières voor leden worden georganiseerd rondom de toneelkomedie Slippers met Will van Kralingen en Peter Tuinman en de musical Alice in Wonderland van Opus One. ,,De voorstellingen moeten toegankelijk zijn, er moeten nog tickets te koop zijn en we streven naar een geografische spreiding'', zegt projectmanager Peter Tabernal. Ook hoopt hij op samenwerking met de toneelprijzen, al ziet de omroep vooralsnog geen kans een tv-registratie van de uitreiking te maken.

Vanaf maandag 30 augustus zendt de AVRO op Nederland 3 een twaalfdelige serie documentaires uit over de geschiedenis van het Nederlandse theater van de afgelopen vijftig jaar.