Achterland

Stel u komt aangefietst omdat u in Sociaal Cultureel Centrum De Ruchte in Someren moet zijn. Zou u dan uw voorwiel tussen zo'n spiraal duwen? Of zou u de fiets toch maar op de standaard of tegen die paal rechts neerzetten? Een cultureel centrum bezoeken kan best aardig zijn, maar een slag in je wiel is het nou ook weer niet waard.

Dit soort designfietsenrekken ben ik op meer plaatsen in ons land tegengekomen. Volgens een medewerker van De Ruchte zet niemand zijn fiets in het rek. De meeste worden er naast gezet op de standaard.

Ondeugdelijke fietsenrekken lijken mij een zaak van nationaal belang. Er zou een fietsenrekkencommissie in het leven moeten worden geroepen om verdere wantoestanden met designrekken te voorkomen. Veilig voor het voorwiel lijkt mij een minimale eis aan het ontwerp.

Het hoofd van de Sector Gemeentewerken neemt de verantwoordelijkheid op zich. Ze hadden er nooit mogen staan, zegt hij. Het ontwerp vond men vier jaar geleden om esthetische reden een aardige oplossing. De gemeente heeft overwogen de rekken weg te halen, maar ze waren niet goedkoop. Het sectorhoofd laat ze daarom staan. ,,Je geeft daarmee optisch toch aan waar de fietsen kunnen worden neergezet.''