Aandeel Buhrmann keldert na twijfel over omzetgroei

Buhrmann, een van 's werelds grootste handelaren in kantoorartikelen, heeft teleurstellende kwartaalcijfers bekendgemaakt. Het aandeel Buhrmann kelderde vanmorgen op de beurs met 12 procent.

Het forse koersverlies tot 6,24 euro kwam volgens analisten vooral door de teleurstellende autonome groei van het bedrijf uit Amsterdam. Verder viel de operationele winst tegen en zijn er nog altijd problemen in de markten waarin het actief is, zo bleek uit eerste schriftelijke reacties van analisten.

Buhrmann, handelaar in bijvoorbeeld kantoorkasten, pennen, inktpatronen, stoelen en puntenslijpers, haalt de meeste omzet en winst uit de Verenigde Staten en Europa. In de VS, waar 68 procent van de winst wordt gegenereerd, nam de groei iets toe, maar heeft het bedrijf nog altijd last van de bezuinigingen bij klanten.

Bedrijven in de VS hebben de laatste jaren fors gesneden in hun kantoorpersoneel. Dit proces is dankzij het economisch herstel nu voorbij, maar bestuursvoorzitter F. Koffrie zei dat er nog altijd wordt bezuinigd op de hoeveelheid geld die er per medewerker wordt uitgegeven. ,,Er blijft druk op deze bestedingen en die zullen in de VS waarschijnlijk nog met 2 procent dalen'', aldus Koffrie vanmorgen tijdens een toelichting. In Europa, waar de economische stagnatie later begon dan in de VS, daalden de autonome groei en omzet.

Het hele concern boekte een kwartaalomzet van 1,342 miljard euro, 33 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2003. Dat komt deels door de verkoop van de papierdivisie van vorig jaar. Exclusief deze verkoop daalde de omzet met 3,8 procent. Als ook de effecten van de zwakke dollar uit de cijfers worden gehaald, steeg de omzet zelfs met 1 procent. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere lasten daalde met 12 procent tot 49,8 miljoen euro. De nettowinst steeg van 1,9 miljoen tot 15,3 miljoen euro.

Ondanks de tegenvallers toonde topman Koffrie zich tevreden over het afgelopen kwartaal. Hij wees met name op de stijging van het nettoresultaat, het verbeterende handelsklimaat in de VS en op de brutomarge bij Buhrmann die laat zien dat het rendement op de verkopen het afgelopen jaar is gestegen van 3,7 procent tot 4,3 procent.

Specifieke prognoses over hoe het Buhrmann de rest van het jaar zal vergaan, wilde Koffrie niet geven. Wel zei hij dat de Europese divisie in het tweede halfjaar een positief resultaat zal halen.