Zuid-Afrika slacht massaal struisvogels

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn vanochtend begonnen met het slachten van 30.000 struisvogels in een poging de uitbraak van vogelpest op het platteland in te dammen. Verschillende landen weren inmiddels de invoer van Zuid-Afrikaans gevogelte.

Ook de Europese Commissie bereidt momenteel een importverbod voor van het Zuid-Afrikaanse struisvogelvlees. Het verbod volgt op een eerdere beslissing van de Zuid-Afrikaanse regering om alle export van gevogeltevlees en eieren voorlopig te staken.

Het pestvirus heeft tot nu toe 1.500 struisvogels gedood. Naar schatting 9.000 beesten zijn besmet op twee boerderijen in de provincie Oost-Kaap, het hart van Zuid-Afrika's florerende struisvogelindustrie. Zuid-Afrika produceert bijna 70 procent van al het struisvogelvlees ter wereld.

Het land verdient jaarlijks 160 miljoen euro aan de export van struisvogelvlees, minder dan 1 procent van de totale Zuid-Afrikaanse export. Maar het product is wel goed voor 20.000 banen in de agrarische sector.

De landen van de Europese Unie zijn de belangrijkste consumenten van Zuid-Afrikaans struisvogelvlees. Singapore en Hongkong besloten afgelopen weekend al een importverbod voor Zuid-Afrikaans gevogelte in te stellen.

Volgens testen die het afgelopen weekend zijn uitgevoerd, is er geen verband tussen de Zuid-Afrikaanse vogelpest en het virus dat eerder het zuidoosten van Azië trof. Het virus is geïdentificeerd als de H5N2-variant, dodelijk voor struisvogels en kippen maar niet gevaarlijk voor mensen. Bij het H5N1-virus was dat wel het geval. Dat virus kostte in Azië aan tenminste 24 mensen het leven en besmette 200.000 vogels.

Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben uit voorzorg het gebied in een omtrek van vijftien kilometer rond de twee besmette boerderijen in Middleton onder quarantaine geplaatst. De dertigduizend struisvogels in de directe omgeving worden begraven in schachten die op de boerenerven zijn gegraven. De graven worden afgedekt met ongebluste kalk. De bron van de epidemie is nog niet ontdekt.

De Zuid-Afrikaanse Kamer van Koophandel voor Struisvogels en het ministerie van Landbouw overleggen vandaag over de duur van het exportverbod. Het verbod raakt voornamelijk struisvogelboeren aangezien Zuid-Afrika het merendeel van het kippenvlees importeert.