Willy Wonka bestond echt en was postbode

Roald Dahls Willy Wonka, de directeur van de chocoladefabriek in Sjakie en de chocoladefabriek, heeft echt bestaan. De in het dorpje Blue Hill, Nebraska wonende Will Wonka maakte echter geen chocolade, maar bezorgde de post. Dit blijkt uit een briefwisseling tussen Dahl en Wonka uit 1971.

Dat meldt The Independent. Onderzoekers van het Roald Dahl-museum dat volgend jaar opent in Great Missenden – het plaatsje in Engeland waar Dahl (1916-1990) woonde – hebben dit ontdekt. Dahl schrijft de echte Wonka dat hij verbijsterd was door diens brief. ,,Eigenlijk dacht ik dat ik de naam had uitgevonden.'' De inspiratie kwam van een boomerang waar hij in zijn jeugd mee speelde: de Skilly Wonka.

Will Wonka stuurde de brief net voordat het boek verfilmd werd met Gene Wilder in de hoofdrol. Dahl waarschuwde postbode Wonka dan ook dat hij in de aandacht zou komen te staan. ,,Ik hoop dat u hiervan geen hinder ondervindt. Integendeel, ik hoop dat u er plezier aan beleeft en beroemd wordt.'' Wonka op zijn beurt vroeg om een decoratie voor op zijn postwagen, waarmee hij intussen naast post bezorgen ook chocoladerepen aan jonge fans uitdeelde. Verder gaf hij toe soms geplaagd te worden met zijn naam. Will Wonka stierf in 2001 op 81-jarige leeftijd.

Dahl schreef zijn boek over vijf kinderen die door het winnen van een gouden chocoladewikkel een kijkje mogen nemen in Wonka's spannende chocoladefabriek veertig jaar geleden. Bij de Britse uitgeverij Puffin verschijnt daarom een speciale editie van Charlie and the Chocolate Factory. De uitgever verstopte vijf gouden kaartjes in de Dahl-boeken. De vinders winnen een speciale Roald Dahl Dag in oktober waarop ze een bezoek brengen aan de studio van Dahls illustrator Quentin Blake. Bovendien mogen zij lunchen met Dahls weduwe Felicity en een bezoek brengen aan zijn huis Gipsy House met de befaamde schijfhut in de tuin.

Regisseur Tim Burton werkt aan een nieuwe verfilming van Sjakie en de chocoladefabriek met acteur Johnny Depp als Willy Wonka. De film komt volgend jaar uit.