Weer beslag deurwaarder op onderdeel Yukos

Het Russische olieconcern Yukos is opnieuw in problemen. Eén werkdag nadat een Moskouse rechtbank het beslag op dochterbedrijf Yuganskneftegas onwettig had verklaard, hebben gerechtsdeurwaarders gisteren toch weer beslag gelegd op het belangrijkste productiebedrijf van Yukos. In een reactie kelderde Yukos' aandelenkoers vanochtend met 15 procent. Volgens het Russische ministerie van Justitie hebben de deurwaarders nu wel aan de vereisten voldaan.

In een verklaring werd gesteld dat Yukos geen contant geld meer heeft om beslag op te leggen, zodat er alleen nog dochterbedrijven beschikbaar zijn om de betaling van een belastingheffing van 3,4 miljard dollar over het jaar 2000 veilig te stellen. Het Moskouse Hof van Arbitrage had bepaald dat er alleen beslag kan worden gelegd op productiefaciliteiten als alle andere mogelijkheden waren uitgeput. Met dat vonis leek de week goed te beginnen voor Yukos. De aandelenkoers steeg direct met 20 procent.

Nu er opnieuw beslag is gelegd op Yuganskneftegas, is het voortbestaan van Yukos op de korte termijn eens te meer onzeker geworden. Of een tweede beroep op de rechtbank succesvol zal zijn, is hoogst twijfelachtig. Hetzelfde Hof bepaalde gisteren dat het beslag op een ander, veel kleiner olieproductiebedrijf van Yukos, Tomskneftegas, wel volgens regels was verlopen. Het blijft onduidelijk wat de regering wil met Yukos. Analisten verwachten dat (grote delen van) de onderneming uiteindelijk in staatshanden terecht zullen komen of in handen van ondernemers die het Kremlin welgevalliger zijn dan de huidige eigenaar Michail Chodorkovski, een verklaard tegenstander van president Poetin. Tevens duiken er geruchten op dat hooggeplaatste functionarissen met voorkennis verdienen aan de voortdurende aandelenfluctuaties.

    • David Jan Godfroid