Uitmarkt wil weer meer dan braderie zijn

Zeshonderd blazers openen op vrijdagavond 27 augustus de 27ste editie van de Uitmarkt in Amsterdam. Met volledige voorstellingen wil de Uitmarkt voortaan weer meer dan een culturele braderie zijn.

Dat maakte de organisatie gisteren bekend. Na de opening met blazers presenteert Brigitte Kaandorp een programma dat rechtstreeks op Nederland 3 wordt uitgezonden. Nieuw op de Uitmarkt zijn dit jaar een kamermuziekconcours, een tent vol videokunst en enkele voorstellingen in privé-huizen met historische betekenis.

Het theaterfestival De Verleiding, dat zich sinds enkele jaren afspeelt in de Stadsschouwburg en Bellevue/Nieuwe de la Mar, krijgt nu ook onderdak in de Balie, de Melkweg en de Krakeling. Daar spelen gezelschappen als Toneelgroep Amsterdam, Carver, Huis van Bourgondië en Made in da Shade volledige voorstellingen voor een entreeprijs van 2 euro. Bovendien krijgt de groep Alex d'Electrique een eigen tent naast Paradiso voor de succesvoorstelling Knuckles. Paradiso zelf biedt voornamelijk moderne dans.

Zulke volledige voorstellingen passen in het Uitmarkt-beleid om het festival weer terug te brengen naar de oorspronkelijke bedoeling. Het was volgens de organisatoren ,,te veel verworden tot een jaarlijkse culturele braderie en te weinig het presentatieplatform voor gezelschappen en artiesten waarvoor het ooit is opgezet.'' Deze aanpassing is mede mogelijk door een bijdrage van 75.000 euro van de VandenEnde Foundation.

In het Concertgebouw wordt een concours met veertien kamermuziekensembles gehouden. De winnaar mag optreden op het traditionele Nieuwjaarsconcert. Op het plein komt ook een opblaasbare tent, The Big M, met een keus uit tien jaar videokunst.

Diverse particuliere woningen worden opengesteld. In het voormalige huis van Etty Hillesum (Gabriël Metsustraat 6b) speelt Julika Marijn haar voorstelling In duizend zoete armen, naar de dagboekaantekeningen van de in de oorlog vermoorde Hillesum. In het oude woonhuis van Annie M.G. Schmidt (Vossiusstraat 38) wordt werk van de schrijfster voorgelezen.

De openingsshow met Brigitte Kaandorp, de magiër Hans Klok, Idols-winnaar Boris Titulaer, het Nederlands Danstheater, violiste Janine Jansen, Amsterdam Sinfonietta en vele anderen is dit jaar het enige onderdeel, dat rechtstreeks op de televisie wordt vertoond. Voor meer hadden de omroepen geen belangstelling.