Toch punten proftennissers bij de Spelen

Op aandringen van Raemon Sluiter heeft de spelersvakbond ATP besloten tennissers op de Spelen toch te belonen met punten voor de wereldranglijst. Dit heeft de Nederlandse tennisser vanmorgen gezegd.

De Association of Tennis Professionals was aanvankelijk van plan actie te ondernemen omdat de internationale tennisfederatie (ITF) zich niet aan de belofte heeft gehouden dat iedere tennisser die aan de internationale eisen heeft voldaan naar de Spelen mag. De 26-jarige Sluiter wordt niet door het NOC*NSF naar Athene gezonden omdat hij niet aan de strengere nationale regels voldoet. Ondanks de tussenkomst van IOC-voorzitter Jacques Rogge hield het Nederlands Olympisch Comité vast aan het eigen selectiebeleid.

De afgelopen dagen hebben tennissers uit de spelersraad van de ATP gesproken over `de kwestie-Sluiter'. Volgens woordvoerder David Higdon waren alle partijen binnen de spelersvakbond het eens over de maatregel geen punten meer toe te kennen voor olympisch tennis. Daarmee zou het toernooi in Athene aantrekkingskracht verliezen en het risico lopen dat topspelers zich terugtrekken. ,,Op verzoek van Raemon hebben we afgezien van de maatregel omdat hij het niet fair vond ten opzichte van de andere tennissers die wel naar Athene gaan'', stelt Higdon vanuit het hoofdkantoor in het Amerikaanse Florida. ,,We betreuren het zeer dat Sluiter niet naar de Spelen mag, want hij hoort daar. Bij de volgende Spelen eisen we een absolute garantie dat alle tennissers die zich hebben gekwalificeerd mogen gaan.''

Sluiter zegt dat hij het verzoek om de maatregel in te trekken heeft gedaan uit respect voor de steun die hij van zijn tennissende collega's heeft gekregen. ,,De ATP heeft het besluit aan mij gelaten. Ik wist dat tachtig procent van de spelers het begrijpelijk zou vinden als geen punten zouden worden gegeven. Wat mij betreft hoeven zij niet de dupe te worden'', zegt Sluiter die volgende week op het toernooi van Washington actief is.

De tennisser zegt teleurgesteld te zijn dat hij niet naar Athene mag. ,,Het is een heel vervelende zaak geweest die heel lang heeft geduurd. Als dan aan het einde van de rit blijkt dat ik de enige ben die niet mag, is dat best wel klote. In de toekomst moet dit anders. We hebben vier spelers in de top-100, maar niemand doet mee op de Spelen.''

    • Koen Greven