Theaterfestival kan niet hele selectie tonen

Het Theaterfestival kan dit jaar slechts vijf van de acht geselecteerde voorstellingen voor volwassenen laten zien. Tim van Athene van Gerardjan Rijnders heeft te hoge bouwkosten, Tartuffe van het Nationale Toneel kan niet worden hernomen omdat actrice Will van Kralingen het gezelschap heeft verlaten, en de Vlaamse toneelgroep Stan moet met Poquelin in Parijs spelen. De selectie van vier jeugdvoorstellingen is wel in zijn geheel te zien.

Het Theaterfestival, dat tussen 26 augustus en 11 september in zowel Gent als Amsterdam wordt gehouden, wil de `meest belangwekkende' voorstellingen van het afgelopen seizoen laten zien. Bij eerdere edities viel hooguit één of twee voorstellingen uit. Wel werden de gewenste hernemingen steeds duurder.

Voor het eerst werd de selectie niet gemaakt door een vakjury maar door twee curatoren. Journalist Martin Schouten, die de volwassenenselectie maakte, legde zijn bevindingen vast in het dagboek Een jaar in het donker. Nicole Petit maakte de jeugdselectie.

Het Theaterfestival wordt momenteel bedreigd door subsidieproblemen. Zowel de Raad voor Cultuur als de Amsterdamse Kunstraad adviseerden de afgelopen maanden om de subsidiëring te beëindigen.