Strengere regels voetbalbond voor scheidsrechters

De Nederlandse scheidsrechters hebben voor het komend voetbalseizoen een pakket nieuwe opdrachten gekregen van de KNVB. De arbiters moeten volgens dezelfde normen gaan fluiten als tijdens het EK. Belangrijkste verandering: spelers die hun shirt uit- of over hun hoofd trekken, krijgen een gele kaart. Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg maakte de nieuwe regels gisteren bekend. Ook spelers die vragen om een gele kaart voor de tegenpartij kunnen komend seizoen zelf op een prent rekenen. Hetzelfde geldt voor een fopduik. Ook worden tackles ,,die de gezondheid van een speler in gevaar brengen'' bestraft met minimaal `geel'. Over het fenomeen spreekkoren zei Uilenberg dat ,,de scheidsrechter bepaalt waar de grens ligt. Als een arbiter of een speler niet meer optimaal kan functioneren door spreekkoren heeft hij de mogelijkheid een duel te staken. Een voetballer moet dat wel aangeven bij de arbiter. Die zal dan passende maatregels nemen.''