Regering Ivoorkust herenigd na boycot

De voormalige rebellen en de rest van de oppositie in Ivoorkust hebben gisteren hun posten weer ingenomen in de regering van nationale eenheid na een boycot van vier maanden.

De kabinetszitting onder leiding van president Laurent Gbagbo duurde gisteren 35 minuten en diende vooral om de buitenwereld te laten zien dat het vastgelopen vredesproces weer vlot getrokken is.

,,Het was als een eerste schooldag'', zei premier Seydou Diarra na afloop van het kabinetsberaad. ,,Iedereen glimlachte vriendelijk.'' De leider van de voormalige rebellen zei in zijn hoedanigheid van minister van Communicatie dat het ,,tijd wordt om aan de vrede te werken en vooruitgang te boeken''.

Oud-rebellen en oppositiepartijen hadden zich in maart teruggetrokken uit de regering nadat de regering een groots opgezette protestdemonstratie met grof geweld in de kiem had gesmoord. Volgens een VN-rapport vielen daarbij 120 doden.

Maar al eerder was duidelijk geworden dat de regering van nationale eenheid niet functioneerde. Oppositiepartijen verweten president Gbagbo dat hij het vredesakkoord saboteerde dat regering en rebellen begin vorig jaar hadden gesloten, nadat het land na een mislukte staatsgreep bijna twee jaar geleden in tweeën was gedeeld.

Uit vrees voor verdere escalatie oefenden de Afrikaanse buurlanden samen met de Verenigde Naties de afgelopen maanden grote druk uit op de partijen in Ivoorkust om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Na besprekingen in Ghana betuigden alle partijen eind juli opnieuw hun steun aan het oude vredesakkoord dat voorziet in politieke hervorming en ontwapening, vooruitlopend op verkiezingen volgend jaar.

Franse troepen fungeren vanaf het begin van het conflict als buffer tussen de strijdende partijen. Zij worden sinds kort bijgestaan door een vredesmacht van de Verenigde Naties die bestaat uit ruim 6.000 militairen. Zij worden verondersteld te helpen bij het ontwapeningsprogramma dat al enkele malen is uitgesteld.

Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld en de economische motor van de regio. De voormalige Franse kolonie werd in 1960 onafhankelijk.