Prostituee geldt als innovatief

Prostituees van buiten de EU zijn vanaf 1 oktober kennismigranten. Ze zullen althans net zo worden behandeld als buitenlandse werknemers die een hoge opleiding, veel vakkennis en innovatiekracht meebrengen. Voorwaarde is wel dat de prostituee minimaal 32.600 euro inkomen heeft. Boven de dertig jaar is dat minimum 45.000 euro.

Dit blijkt uit een brief van minister De Geus (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Buitenlandse prostituees mogen vanaf 1 oktober in loondienst werken en hebben geen werkvergunning meer nodig. Nu mogen ze alleen als zelfstandige ondernemers werken als ze van buiten de EU komen. De maatregel volgt uit de vereenvoudiging van de toelatingsregels voor kennismigranten. Het vaststellen van de criteria voor een kennismigrant en de toetsing ervan werkt volgens het kabinet nu bureaucratie in de hand. Daarom stelde het in mei dit jaar voor dat alleen het inkomen bepaalt of iemand zonder werkvergunning in loondienst in Nederland mag werken. Als een schoonmaker, hamburgerverkoper of taxichauffeur van buiten de EU kan aantonen dat hij in Nederland meer dan de vastgestelde minima kan verdienen, mag hij hier werken. En dat geldt dus ook voor sekswerkers.

Voor de stichting De Rode Draad, de belangenorganisatie voor prostituees, is het belangrijkste nieuws dat hun leden voortaan in loondienst mogen werken. ,,We zijn op dit moment bezig daarvoor modelcontracten op te stellen'', zegt woordvoerster Marianne Jonker van de stichting. ,,Want een goed geregeld arbeidscontract voorkomt bijvoorbeeld vrouwenhandel. Waarschijnlijk zal slechts een klein aantal prostituees in loondienst gaan uit vrees voor het kwijtraken van hun anonimiteit.''

André van Dorst, van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven, vindt het vreemd dat de inkomensgrens hoger wordt, naarmate de `kennismigrant' in zijn branche ouder is. ,,Want in haar nadagen is een prostituee minder waard. Net als een voetballer heeft ze een kortlopende carrière. Bovendien: wil een prostituee op een inkomen van 45.000 euro komen, dan moet ze ongeveer een ton omzetten. En ze werkt gemiddeld maar 25 uur. Daar is dus niet over nagedacht.''

De seksexploitanten willen volgens Van Dorst bovendien zo min mogelijk met vaste dienstverbanden werken. ,,Wij vinden dit dan ook een slecht besluit, hoe goed bedoeld ook.''