Nieuw proces tegen `11/9'-verdachte in Hamburg

In Hamburg begint vandaag een nieuw proces tegen de tot nu toe enige veroordeelde in verband met de terroristische aanslagen van 11 september 2001: de Marokkaan Mounir al-Motassadeq.

De 30-jarige Motassadeq werd in eerste instantie veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor het herbergen en helpen van de drie kapers die in Hamburg hebben gewoond, onder wie Mohammed Atta, de waarschijnlijke leider van de kapers van `11 september'. Motassadeq zou de `penningmeester' van de Hamburgse cel van het terreurnetwerk Al-Qaeda zijn geweest.

Het Duitse Hooggerechtshof vernietigde dat vonnis echter in maart, omdat de Amerikaanse autoriteiten een belangrijke getuige, de Jemeniet Ramzi Binalshibh, verhinderden om persoonlijk in Hamburg zijn voor Motassadeq belastende verklaring te komen toelichten. Binalshibh zit in een Amerikaanse gevangenis, beschuldigd van terroristische activiteit. De verdedigers van de Marokkaan hebben steeds gezegd dat de belastende verklaringen zijn verkregen door foltering en mishandeling van Binalshibh in een Amerikaanse gevangenis. De aanvankelijke veroordeling van Al-Moutassadeq werd verder overschaduwd door de vrijspraak van een andere Marokkaan, Abdelghani Mzoudi, in februari van dit jaar, op basis van een uitlating van Binalshibh. Deze zou hebben gezegd dat de Hamburgse cel van Al-Qaeda slechts bestond uit hemzelf en de drie kapers die in Hamburg woonden. In die uitlating werden de namen Mzoudi en Al-Motassadeq niet genoemd.

De Amerikaanse autoriteiten willen nog steeds de in Amerika vastgehouden getuigen in de zaak tegen Al-Motassadeq niet naar Hamburg laten gaan om persoonlijk in de getuigenbank plaats te nemen. Ze hebben vandaag echter wel laten weten bewijsmateriaal te zullen sturen – een duidelijke concessie in vergelijking met het eerste proces. De toezegging kwam vandaag in een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die werd voorgelezen aan het begin van de opening van het nieuwe proces. In de verklaring werd gesproken over samenvattingen van verhoren van de getuigen in de VS. ,,Dat is een stukje vooruitgang'', zo oordeelde vanochtend rechter Ernst-Rainer Schudt.