Leefbaar R'dam komt in 2007 met landelijke lijst

Leefbaar Rotterdam wil bij de volgende Tweede-Kamerverkiezingen (in 2007) uitkomen met een eigen lijst. De Rotterdamse wethouder Marco Pastors zou lijsttrekker van de nieuwe partij moeten worden.

Dat zegt fractieleider Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam deze week in het blad Nieuwe Revu. Eerder zinspeelde wethouder Pastors ook op de oprichting van een nieuwe `nationale lokale partij'. ,,Een partij zonder ideologie, die kijkt vanuit het onderwerp, vanuit het probleem. Wat Leefbaar Nederland had moeten doen, zeg maar'', aldus Pastors in januari.

Ook Sørensen ziet een verbond van lokale partijen voor zich, die bijvoorbeeld Leefbaar Landelijk zou kunnen heten. Aanleiding voor Sørensen om dit voornemen nu bekend te maken zijn slepende onenigheden tussen Leefbaar Rotterdam en (het bestuur van) LPF-Rotterdam. Ook zet Sørensen zich in Nieuwe Revu af tegen de LPF in Den Haag. Volgens Sørensen heeft LPF's fractieleider Mat Herben ,,zich volledig laten inlijven door de oude politiek''. Sørensen: ,,Nu is het gedachtegoed van Pim Fortuyn verzand in loze compromissen.'' Volgens Sørensen is niemand van zijn fractie nog lid van de LPF.

Leefbaar Rotterdam is niet de enige partij die zich opmaakt voor de landelijke politiek. Gisteren werd bekend dat een oud-penningmeester van Leefbaar Nederland, Fons Schirris, ook in 2007 aan de Tweede-Kamerverkiezingen wil meedoen. De door hem gekozen naam Nederland Transparant is vanmorgen door de Raad van State verboden. De partij gaat nu opereren onder de naam Nederland Anders. Dat heeft Schirris vanmorgen gezegd.

De bestuursrechters vinden dat bij de kiezer ten onrechte de indruk kan ontstaan dat Nederland Transparant onderdeel is van de partij Europa Transparant van europarlementariër Paul van Buitenen. Van Buitenen wil niets te maken hebben met de oprichters van Nederland Transparant en stapte naar de Kiesraad om de nieuwe partij uit het Kiesregister te laten schrappen. De Kiesraad wilde dat niet doen en wees de bezwaren van Europa Transparant af. Daarop stapte de partij van Van Buitenen naar de Raad van State, die het beroep gegrond verklaarde.

GESPREK SCHIRRIS pagina 16