`Kijk andere kant op'

Amerikaanse soldaten hebben geprobeerd in te grijpen toen Iraakse agenten in Bagdad hun gevangenen mishandelden, maar kregen het bevel van hun superieuren de gevangenen aan hun lot over te laten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Oregonian na rapporten van betrokken soldaten. Senator Ron Wyden van Oregon heeft minister van Defensie Rumsfeld om onderzoek gevraagd.

Op 29 juni, één dag na de machtsoverdracht aan de Iraakse interimregering, zag een soldaat van een eenheid uit Oregon hoe Iraakse agenten op een terrein van het ministerie van Binnenlandse Zaken tientallen gevangenen mishandelden. Zijn eenheid besloot de Iraakse agenten te ontwapenen en de gevangenen te verzorgen. Op het terrein vonden de soldaten verschillende martelwerktuigen. Toen luitenant-kolonel Daniel Hendrickson radiocontact zocht met zijn superieuren, kreeg hij het bevel zich terug te trekken, de gevangenen uit te leveren aan de Iraakse autoriteiten en het terrein te verlaten.

Volgens Wyden suggereert het voorval dat ,,het beleid van de VS inhoudt dat we ons zelf niet meer inlaten met mishandeling, maar de andere kant opkijken als anderen dat doen .''