Georgië doet beroep op Rusland

Rusland moet de steun aan de separatistische regimes van Zuid-Ossetië en Abchazië staken. Dat zei de Georgische minister van Defensie, Georgi Baramidze, gisteren aan het begin van een bezoek aan Moskou.

Met zijn politieke en militaire assistentie aan de zelfverklaarde republieken op Georgisch grondgebied – die zich in de jaren negentig met Russische hulp uit Georgië hebben losgevochten – drijft de machtige noorderbuur de spanningen in de regio volgens Baramidze alleen maar verder op. ,,Abchazië en Zuid-Ossetië zijn het niet waard Ruslands verhoudingen met Georgië voor eeuwig te verpesten,” zei de minister.

Baramidze bezoekt Moskou, terwijl de spanningen in zijn land hoog zijn opgelopen. De Georgische president Michail Saakasjvili wil Zuid-Ossetië en Abchazië weer onder gezag van Tbilisi brengen, maar de twee door niemand erkende republieken verzetten zich daar met hand en tand tegen. Vooral in Zuid-Ossetië is de militaire dreiging groot.

Anders dan werd aangenomen, zal de Georgische minister in Moskou niet aandringen op ontmanteling van de resterende twee Russische militaire bases in zijn land. ,,Zodra we het hele spectrum van onze relatie met Rusland op een rijtje hebben, zal dat onderwerp absoluut pijnloos worden opgelost,'' zei hij.

Baramidze zal tijdens zijn bezoek wel vermeende schendingen van het Georgische luchtruim door Russische gevechtsvliegtuigen ter sprake brengen. Volgens Tbilisi is dat het afgelopen weekeinde twee keer gebeurd. De Russen ontkennen dat.

Het bezoek van Baramidze lijkt in strijd met uitlatingen van zijn Georgische ambtgenoot van Buitenlandse Zaken, Salome Zoerabisjvili. Die zei dat contacten op hoog niveau tussen Georgische en Russische gezagsdragers ,,voorlopig ongewenst'' zijn, omdat het vertrouwen tussen de twee landen volledig zoek is. President Saakasjvili zoekt zijn contacten voornamelijk in het Westen. Hij is recent op bezoek geweest in Engeland en de Verenigde Staten.

Hoewel het in Zuid-Ossetië op de grond momenteel wat rustiger lijkt dan de afgelopen weken – al beschoten vanochtend Georgiërs en Osseten elkaar enkele uren lang met geweren en granaten – gaat de zenuwenoorlog gewoon door. De Zuid-Osseetse president Kokoiti zei gisteren zeker te weten dat er een groep Georgiers op weg is om hem te vermoorden. De Georgische parlementarier Givi Targamadze verklaarde evenwel dat de Osseten zelfs in staat zijn een aanslag op hun eigen president in scène te zetten en Tbilisi daar de schuld van te geven.

De Russische ultrnationalistische leider Zjirinovski liet gisteren weten op weg naar Abchazië beschoten te zijn op Georgisch grondgebied. Hij is de tweede Russische volksvertegenwoordiger die zich daarover beklaagt. Zjirinovski verscheen gisteren vanaf zijn vakantiebestemming in zwembroek op de televisie. Hij was duidelijk niet geraakt.