Fons Schirris

Fons Schirris richtte gisteren de politieke partij Nederland Transparant op. Vanochtend bepaalde de Raad van State dat de partij onder die naam niet mag meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen. De afgelopen jaren was Schirris al penningmeester voor Leefbaar Nederland en korte tijd stond hij op de lijst van Emile Ratelband.

Dat is vervelend. Moet u meteen een nieuwe naam verzinnen omdat hij te veel op Europa Transparant lijkt. Had u al een reservenaam?

,,Jazeker, we gaan nu Nederland Anders heten. Maar het blijft gaan om transparantie, dat is ook anders, haha. Wij dragen Europa Transparant overigens wel een warm hart toe. Hun succes was ook de reden voor mij om deze naam te deponeren. Dat geef ik eerlijk toe.''

Eindelijk een eigen partij?

,,Nou, bij zoveel partijen ben ik niet actief geweest. Ik denk dat Fortuyn meer partijen heeft gehad. Leefbaar Nederland was een fiasco en daarna ben ik in mijn enthousiasme op de lijst van Ratelband gaan staan.''

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan?

,,Ach, je bent toch maatschappelijk betrokken. Nederland moet transparanter. Het is nu net een derdewereldland. De overheid geeft 180 miljard uit en de burgers zijn de melkkoeien.''

Morgen staat u ook nog terecht voor valsheid in geschrifte met automatische incasso-opdrachten. Een hectisch weekje?

,,Tja, ik heb een boekje geschreven over hoe makkelijk je met automatische incasso kan frauderen. Ik wilde dat alleen maar aantonen, maar het openbaar ministerie ziet mij als een crimineel. Ik hoef alleen maar in de spiegel te kijken om te weten dat ik...''

Transparant ben?

,,Ja, ik wel.''

Leefbaar Nederland verweet u een administratieve chaos te hebben achtergelaten.

,,Laat ze met feiten komen. Waar het om gaat is...''

Transparantie?

,,Precies. Zonder transparantie lullen we maar wat in de ruimte.''

    • Tom Kreling