Erosie kerncentrale Japan

Erosie van een stoompijp is de vermoedelijke oorzaak van het ongeluk in een Japanse kernreactor waarbij gisteren vier mensen om het leven kwamen. Zeven mensen raakten gewond.

Radioactieve straling is bij het ongeluk niet vrijgekomen, zegt een woordvoerder van Kansai Electric, eigenaar van de kerncentrale die onmiddellijk is stilgelegd. De slachtoffers vielen toen een pijpleiding plotseling openbarstte waarbij een grote hoeveelheid stoom vrijkwam. Via deze leiding circuleert water tussen de kernreactor en de stoomturbine.

Foto's die vandaag in Japanse media zijn gepubliceerd tonen een groot gat in de leiding waar een stuk staal plots lijkt te zijn uitgescheurd. De dikte van de stalen pijpwand is normaal gesproken 10 millimeter, maar is op de plaats van het gat nog slechts 1,4 millimeter, bevestigt woordvoerder Kentaro Tanaka van Kansai Electric per telefoon.

De pijp in kwestie is zevenentwintig jaar oud en in al die jaren nimmer geïnspecteerd, aldus woordvoerder Tanaka. Dit is in overeenstemming met wettelijke voorschriften die geen inspecties aan deze pijp verplicht stellen.

De centrale is onderdeel van een complex van drie centrales in het dorp Mihama aan de kust van de Japanse Zee, hemelsbreed 350 kilometer ten westen van Tokio. Eigenaar Kansai Electric is een particuliere, beursgenoteerde onderneming die de elektriciteit verzorgt voor de regio rond de steden Osaka, Kobe en Kyoto in westelijk Japan.

Qua dodental is het ongeluk in Mihama het grootste ongeluk ooit in Japan met een kerncentrale. Tot dusver had het ergste ongeluk vijf jaar terug plaats toen twee mensen omkwamen in een fabriek voor nucleaire brandstof in het dorp Tokai, honderd kilometer ten oosten van Tokio. In die fabriek had een nucleaire reactie plaats omdat men officiële voorschriften geheel negeerde. Vanwege vrijkomende radioactiviteit moesten honderden mensen worden geëvacueerd of gedwongen binnenshuis blijven.

Regelmatig zijn er in Japan incidenten rond kernenergie. Zo moest de Tokiose elektriciteitsmaatschappij vorig jaar alle zeventien kerncentrales sluiten vanwege extra inspecties naar scheuren omdat was gebleken dat men jaren rapporten had vervalst.

Vorige maand bleek dat de overheid tien jaar lang een onwelgevallig rapport geheim had gehouden. Uit het rapport bleek dat opwerking voor hergebruik van gebruikte brandstof twee maal zo duur is als opslag. Japan houdt vast aan opwerking van oude brandstof omdat men een gesloten energiecirkel nastreeft.