Coquilles met warme tomaten-vinaigrette

Serveer dit zomerse gerecht als voorgerecht met een stevig landelijk brood. U kunt het ook als licht hoofdgerecht serveren met bijvoorbeeld een kruidige basmatirijstschotel. Maak dan eerst basmatirijst met citroen.

Neem voor 4 personen 200 gram basmatirijst en week die 20 minuten in koud water. Giet af. Breng in een middelgrote pan 6,25 deciliter water aan de kook. Voeg de rijst, een snufje geelwortel en 1/2 theelepel zout toe. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 11 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en schep de rijst over op een bakplaat. Dek af met een theedoek en laat 30 minuten afkoelen. Verhit 3 eetlepels olie in een wok en roerbak er 1 fijngesneden groene chilipeper een minuutje in. Schep er 1/2 theelepel mosterdzaad, 10 kerrieblaadjes (verkrijgbaar bij oosterse toko's) of een paar citrusbladen door. Schep er het sap van 1/2 citroen en de rijst door. Roerbak een paar minuten tot de rijst doorgewarmd is.

Laat de visbouillon op een hoog vuur tot ruim 1 deciliter inkoken. Doe intussen de tomaten in een kom, giet er kokend water over en laat een minuut staan. Giet ze af. Pel ze, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Spoel de kappertjes en hak ze grof.

Dep de coquilles (jakobsschelp) droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de coquilles in en bak ze 2-3 minuten per kant, of tot ze goudbruin en net gaar zijn. Leg de coquilles op een voorverwarmde schaal en dek ze losjes af.

Draai het vuur onder de koekenpan hoog en giet er de ingekookte bouillon in. Laat een minuut krachtig koken. Schep er de tomaten, kappertjes, chilipeper en het citroensap door. Laat nog een paar minuten koken. Schep er dan de coquilles en basilicum door, draai het vuur lager en laat circa 30 seconden doorwarmen. Dien op.

Morgen: manga salsa.