Butler geeft baan in Tasmanië op

Richard Butler, voormalig hoofd van de ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties voor Irak, heeft het in zijn nieuwe functie als gouverneur van de kleinste Australische staat, Tasmanië, minder dan een jaar uitgehouden. Hij verlaat zijn positie als vertegenwoordiger van koningin Elizabeth in de eilandstaat. Er was volgens hem ,,een kwaadaardige campagne'' tegen hem aan de gang.

Vorige week vertrokken vier van zijn stafleden. Ze zouden zich hebben gestoord aan Butlers bruuske optreden. De premier van Tasmanië had daarop om een onderhoud met Butler verzocht.

Er waren meer klachten. Zo creëerde Butler vorig jaar een rel in een vliegtuig van Singapore Airlines toen hij, op huwelijksreis, eerste klas-stoelen opeiste met verwijzing naar zijn functie.

Butler krijgt een gouden handdruk van 650.000 Australische dollar (omgerekend 379.000 euro).

Na verwachting zal hij zijn hobby als politiek commentator weer opvatten. Butler is een uitgesproken criticus van het Irak-beleid van Australië en de Verenigde Staten. In de protocollaire rol als gouverneur werd hij echter geacht boven de politiek te staan. Dat weerhield hem er niet van krachtige verwijten te maken aan het adres van de Australische premier Howard.

    • Hans van Kregten