Bomaanslagen op hotels Istanbul

Bij een serie bomaanslagen in de Turkse stad Istanbul zijn vannacht twee mensen om het leven gekomen. Ten minste acht anderen raakten gewond. Onder de gewonden bevinden zich enkele Nederlanders.

Twee bommen ontploften bij hotels in de toeristenwijken Sultanahmet en Laleli, in het hart van Istanbul. In de wijk Esenyurt onploften daarnaast twee bommen in een opslagplaats voor lpg.

Volgens de Turkse media vielen de twee doden in het Pars-hotel in Laleli. Toen de bom ontplofte, vannacht rond twee uur Turkse tijd, waren er 37 gasten in het hotel. Volgens medewerkers belde een onbekende tien minuten voor de ontploffing met de mededeling dat in een van de kamers een bom lag. De tien minuten waren niet genoeg om het hotel te ontruimen. Bij de aanslag op hotel Holiday Star in Sultanahmet, nabij de Blauwe Moskee en de Aya Sophia, vielen naar verluidt enkel gewonden.

Waarschijnlijk was de bom in dat hotel ook lichter: alleen de ruiten van de eerste etage waren gesneuveld en omliggende gebouwen hadden nauwelijks schade opgelopen. Vanmorgen was de politie nog bezig om bewijs te verzamelen om het hoe en waarom van de aanslag te achterhalen.

Politiechef Cerrah van Istanbul liet vannacht vrijwel direct na de explosies weten dat het om een aanslag van ,,terroristen'' ging. Wie verantwoordelijk is voor de bommen, is echter nog niet duidelijk. In Turkije hebben drie stromingen zich de afgelopen tijd met terreur beziggehouden: moslimextremisten, linkse militanten en extremistische Koerden.

In november kwamen bij aanslagen op diverse doelen (waaronder het Britse consulaat) door moslimextremisten tientallen mensen om het leven. Daar moslimextremisten echter een voorkeur hebben voor zelfmoordaanslagen, die bovendien onaangekondigd zijn, lijkt het vooralsnog onwaarschijnlijk dat zij achter de bommen van vannacht zitten.

Extreem-links richt zich bij voorkeur op overheidsgebouwen zoals ministeries en politiebureaus. De Koerdische extremisten van Kongra-gel (de opvolger van de PKK van Abdullah Öcalan) daarentegen zegden in juni hun bestand met het leger op. In het communiqué waarin dat gebeurde, waarschuwden zij toeristen dat een verblijf in Turkije niet zonder risico was.

Voor de stad Istanbul komen de bommen ongelegen. Na de grote bommen van november meden veel toeristen de stad. Dat werd allengs minder totdat de NAVO-top van juni, die in Istanbul plaatshad, weer vele potentiële bezoekers van de stad ertoe bracht hun reis uit te stellen. De laatste weken hoopten veel uitbaters nu juist dat de toeristen terug zouden keren.