Blatter: voetbaltalent hoort op Spelen

Sepp Blatter, voorzitter van de internationale voetbalfederatie FIFA, heeft zich twee dagen voor aanvang van het olympisch voetbaltoernooi kritisch uitgelaten over de trainers van Europese topclubs, die druk uitoefenen op spelers om af te zien van deelname aan de Olympische Spelen in Athene.

Het meest uitgesproken was Alex Ferguson, de manager van Manchester United, die de Portugees Cristiano Ronaldo en de Argentijn Gabriel Heinze heeft verteld dat hun kansen op een basisplaats worden gereduceerd nu zij wegens de Spelen het begin van de competitie moeten missen.

Ferguson staat niet alleen in zijn ergernis, want bij Glasgow Rangers is de Australiër Graige Moore het aanvoerderschap ontnomen, omdat hij de komende weken voor zijn land deelneemt aan de Olympische Spelen. In Nederland heeft Feyenoord zich zeer ongelukkig getoond met de kans dat een aantal spelers absent zou zijn wegens olympische verplichtingen. Door blessures blijkt in werkelijkheid de afwezigheid mee te vallen en is de Japanner Shinji Ono de enige die trainer Ruud Gullit de komende weken moet missen.

Blatter zei dat het olympisch voetaltoernooi een belangrijk onderdeel van de kalender is geworden en dat spelers juist aangemoedigd moeten worden om aan de Spelen deel te nemen. ,,Het draagt juist bij aan zijn ontwikkeling als voetballer; het is niet fair en allesbehalve solidair om hem dat recht te ontnemen.''

Blatter deelt overigens de opvatting dat de overvole voetbalkalender een zware wissel trekt op talentvolle voetballers, die naast clubverplichtingen ook voor nationale teams moeten uitkomen. Ronaldo van Portugal speelde in juni nog het EK en is bij de Spelen de dragende speler van het Portugees olympisch elftal, voordat hij met Manchester United aan een zwaar seizoen begint. De FIFA-voorzitter beweerde gisteren dat FIFA een oplossing voor dat probleem probeert te vinden, maar dat het moeilijk is om de belangen van alle continenten in een spelersvriendelijke internationale kalender te vatten.

In de zienswijze van Blatter past geen aanpassing van het olympisch voetbaltoernooi, dat hij gisteren op een persconferentie een evenement noemde dat aansluit bij de opvattingen die FIFA over de opleiding van voetballers heeft. Daarmee wees hij de mogelijkheid van de hand om het toernooi open te stellen voor spelers van alle leeftijden, zoals bij alle andere olympische sporten wel het geval is. Nu geldt de restrictie dat een team drie spelers mag opstellen die ouder dan 23 jaar zijn. Met die beperking wil FIFA voorkomen dat het olympisch voetbaltoernooi een concurrent wordt van het WK, hoewel Blatter gisteren beweerde dat de kalender geen ruimte biedt voor het wegnemen van de leeftijdsbeperking. Dan zouden de nationale competities nog zwaarder onder druk komen te staan.

    • Henk Stouwdam