Argentijnen wachten al 52 jaar op goud

De olympische sporters van Argentinië hopen in Athene de misère in het noodlijdende land met klinkende resultaten voor even te doen vergeten.

Hoe is het mogelijk dat een land als Argentinië sinds 1952 geen gouden medaille meer gewonnen heeft op de Olympische Spelen? Deze vraag heeft chef de mission Mario Moccia talloze malen proberen te beantwoorden, maar een duidelijke oorzaak heeft hij nooit weten te vinden. ,,Argentinië heeft in het verleden zeker mogelijkheden gehad om gouden medailles te halen. Maar het ontbrak de sporters meer dan eens aan geluk'', zegt Moccia vanuit Athene. ,,Daarnaast moeten de mensen begrijpen dat behoudens het voetbal vrijwel alle sporten in Argentinië op amateurbasis worden gespeeld. Het ontbreekt de atleten eenvoudigweg vaak aan de middelen om zich te kunnen meten met concurrenten uit het buitenland.''

Ondanks dat Argentinië kan bogen op een weinig succesvolle Olympische geschiedenis, heeft het land de hoop dat de equipe van meer dan 150 deelnemers in Griekenland een hoofdprijs binnen zal halen. Met name de doorgaans in het buitenland actieve profsporters als de voetballers, de basketballers, de tennissers en de hockeysters maken kans het duo Tranquilo Capozzo en Eduardo Guerrero op te volgen. De twee roeiers behaalden 52 jaar geleden op de Olympische Spelen van Helsinki de dertiende en laatste gouden plak voor Argentinië. ,,Ik denk zeker dat er kanshebbers in onze ploeg zitten'', stelt Moccia. ,,Het belangrijkste voor ons land is dat we met een grote groep deelnemen in Athene. Daarmee kunnen we de wereld laten zien dat Argentijnen wel degelijk kunnen winnen. De Olympische Spelen leven enorm. Op vier verschillende netten zullen dagelijks beelden worden uitgezonden. We gaan met een optimistisch gevoel aan de Spelen beginnen. Maar mochten we opnieuw naast de prijzen grijpen dan zullen we echt niet massaal zelfmoord plegen.''

Ruim twee jaar geleden ontbrak bij de Argentijnen nog elk gevoel voor optimisme toen het op één na grootste land van Zuid-Amerika werd getroffen door een enorme financiële crisis. Vele sporters zagen hun voorbereiding op de Zomerspelen doorkruist worden. In het land waar de bevolking dagelijks massaal demonstreerde tegen het economische wanbeleid van de regering was geen geld meer om olympische dromen van sporters te ondersteunen. Sommige sporters trokken naar het buitenland om harde valuta te verdienen. Anderen waren genoodzaakt te stoppen. ,,Argentinië is een land dat alle typische problemen van Zuid-Amerika in zich herbergt'', legt Moccia uit. ,,We wonen op een enorm oppervlak met enorm veel mogelijkheden om dingen te ontwikkelen. Maar door verschillende omstandigheden komt het er niet uit. Twee jaar geleden hebben we aan de rand van de afgrond gestaan. Bijna was alles verloren. Maar sinds die tijd zijn we weer gaan opbouwen. Beetje bij beetje komen we er weer bovenop. Sporters kunnen bijdragen aan een gevoel van hoop. De sporters laten zien dat ze zich kunnen onttrekken aan de sociale misère. Ik denk dat veel van onze Olympische deelnemers een voorbeeld voor de jeugd zijn.''

De grootste ster van Argentinië is op dit moment de basketballer Emanuel Ginobili. De NBA-prof van de San Antonio Spurs tekende deze zomer een zesjarig contract dat hem 52 miljoen dollar oplevert. In de straten van Buenos Aires lopen talloze kinderen een shirt van het idool dat zelf uit veiligheidsoverwegingen zich in Argentinië bijna niet meer in het openbaar kan vertonen. Ginobili laat sinds kort zijn familieleden 24 uur per dag bewaken nadat de politie een tip had gekregen over een op handen zijnde ontvoering. Toch heeft Ginobili zich naar eigen zeggen met zijn ploeg goed voorbereid op Athene. De basketballers die op het laatste wereldkampioenschap de Verenigde Staten versloegen en tweede eindigden achter Servië en Montenegro rekenen op een medaille. ,,Ons doel is een zilveren medaille. Maar als we eenmaal in de finale staan zullen we alles geven wat we hebben voor goud'', stelt Ginobili tegen het persbureau AP. Zeker nu het Amerikaanse profteam niet zo sterk lijkt als vooraf werd aangenomen, stijgen de kansen van de Argentijnse basketballers.

Toch zouden de bijna 39 miljoen Argentijnen het liefst een gouden medaille winnen met hun nationale voetbalelftal. Het voetbalgekke land is met spelers als Roberto Ayala, Carlos Tevez, Kily Gonzalez en Javier Saviola de grote favoriet voor titel. Onder leiding van coach Marcelo Bielsa hoopt de voormalige wereldkampioen in Athene de enige voetbaltitel de pakken die nog ontbreekt op de erelijst van het land. De verloren olympische finale van 1996 in Atlanta tegen Nigeria zit nog vers in het geheugen van de Argentijnen. Zeker na de verloren eindstrijd onlangs in de Copa América tegen aartsrivaal neemt Argentinië nu alleen nog maar genoegen met goud. Daarmee zouden voetballers van onder de 23 jaar de sportieve schande van 52 jaar zonder olympische hoofdprijs in stijl uitwissen.

Dit is de derde aflevering van een serie waarin per continent een land wordt belicht dat deelneemt aan de Spelen.

    • Koen Greven