Aanslag in Irak jaagt olieprijs op

De olieprijs heeft opnieuw een record bereikt. De prijs werd opgejaagd door een plotselinge daling van de productie in Irak, veroorzaakt door de vernietiging van een oliepijplijn.

De aanslag schokte de oliemarkt die de afgelopen week toch al nerveus is en de prijzen steeds weer naar nieuwe records ziet stijgen. Dit komt vooral doordat handelaren vrezen voor een tekort aan olie. Vraag en aanbod liggen momenteel zo dicht bij elkaar dat een verstoring van de toevoer moeilijk kan worden opgevangen.

De aanslag in het zuiden van Irak verlaagde de dagelijkse export van 1,9 miljoen vaten naar 1,1 miljoen. De aanslag op een deel van de pijplijn zou zijn uitgevoerd door shi'itische militia van de radicale leider Muqtada al-Sadr. De pijplijn loopt van de olievelden naar de verwerkingsterminals bij Basra. De export zal morgen waarschijnlijk weer op het oude niveau liggen.

Desondanks steeg de olieprijs scherp. De Amerikaanse olie West-Texas Intermediate (WTI) steeg gisteren tot 44,98 dollar per vat, het hoogste punt sinds de handel in dit oliecontract begon in 1983. Vanmorgen kostte de WTI 44,74 dollar. De Brent-olie uit de Noordzee bereikte gisteren het hoogste niveau ooit op 41,70 dollar. Vanmorgen kostte en vat Brent van 159 liter 41,43 dollar.

De huidige olieprijs is overigens nog laag in vergelijking met de prijs die in de jaren zeventig moest worden neergelegd. Gecorrigeerd voor inflatie kostte een vat olie toen – tijdens de Iraanse revolutie – zo'n 80 dollar per vat. Die prijs zou wel weer bereikt kunnen worden. Analisten van Deutsche Bank schreven gisteren in een rapport genaamd `Confronting the horror' dat een uitval van één tot twee miljoen vaten per dag de prijs theoretisch zelfs zou kunnen opjagen naar 100 dollar per vat, een ruime verdubbeling van de huidige olieprijs. De bank stelt echter ook dat zo'n uitval onwaarschijnlijk is en voegt eraan toe dat landen dan olie uit de strategische reserves kunnen gebruiken om de prijs te dempen.

De vraag is dit jaar veel hoger dan verwacht, met name door de sterke economische groei in de Verenigde Staten en China, en het aanbod kan de vraag maar net bijhouden. Oliekartel OPEC produceert wat het kan. Het kartel heeft wel veel olie in de grond zitten, maar er staan simpelweg op dit moment te weinig pompen om olie uit de grond te halen.

De vrees voor een onderbreking van de toevoer komt door recente interne onlusten in olie-exporterende landen als Nigeria en Venezuela. Verder is er nog altijd het risico dat energieconcern Yukos de productie wellicht moet staken.

Daarnaast is er de onrust in Irak waar de productie langzaam op gang komt. Ook blijft de vrees bestaan voor meer aanslagen op de vele olie-installaties in het Midden-Oosten.