Vliegmaatschappij DCA krijgt 3,3 mln krediet Curaçao

De noodlijdende Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA) krijgt 3,3 miljoen euro om op Curaçao en in Nederland gestrande passagiers terug naar huis te vervoeren.

Het eilandbestuur van Curaçao heeft dit overbruggingskrediet beschikbaar gesteld. Ook is een deel van het geld bestemd voor uitbetaling van de salarissen van het DCA-personeel, zei gedeputeerde E. Rhuggenaath (Financiën) gisteren.

DCA heeft sinds vrijdag alle vluchten tussen Curaçao en Amsterdam gestaakt, omdat de maatschappij niet meer over een vliegtuig beschikt. Hierdoor zijn aan beide zijden van de oceaan ongeveer 1.250 passagiers gestrand.

Het eilandsbestuur heeft drie voorwaarden gesteld aan het overbruggingskrediet. Ten eerste moet de president-directeur van DCA, Mario Evertsz, binnen een maand zijn functie neerleggen. Evertsz had zijn ontslag een paar weken geleden al aangeboden, maar dit werd toen niet geaccepteerd.

De tweede voorwaarde is dat alle uitgaven van DCA eerst moeten worden voorgelegd aan de Stichting Overheids Accountants Bureau (SOAB). ,,Geen betaling kan worden gedaan zonder de goedkeuring van SOAB'', zei Rhuggenaath. Hiermee wordt voorkomen dat het geld verdwijnt zonder dat precies bekend is waar het blijft. In maart dit jaar stelde het eilandgebied Curaçao al een bedrag van 6,8 miljoen euro beschikbaar voor DCA, maar dit geld ging geheel op aan het betalen van crediteuren.

De derde voorwaarde is dat er een tripartite commissie wordt ingesteld die binnen een maand met een structurele oplossing komt voor DCA. In de commissie zitten vertegenwoordigers van de regering, van DCA en uit het bedrijfsleven. ,,We willen dat DCA weer een solide, betrouwbare maatschappij wordt die vluchten verzorgt zowel tussen de Antilliaanse eilanden onderling als internationaal. Daarvoor is wel een ommekeer nodig'', aldus Rhuggenaath.

De commissie gaat de verschillende mogelijkheden voor DCA nader bestuderen. Er zijn een paar opties. Eén daarvan is het maken van een doorstart. DCA gaat dan verder onder de nieuwe naam Curaçao Airlines. Dit plan kost 4,7 miljoen euro, onder voorwaarde dat het bedrijf een strategische partner vindt. Rhuggenaath wil nog geen namen noemen.