Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de eerste tien sky-marshals die sinds kort op sommige KLM-vluchten meevliegen en opgeleid zijn op de strengst beveiligde luchthaven ter wereld Ben Goerion Airport bij Tel Aviv. Ook een gesprek met een van de eerste sky-marshals die betrokken was bij twee succesvolle reddingsoperaties in Zürich (1970) en Tel Aviv (1972). Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Tweede deel in een serie over de Rotterdamse GGD die in het Marokkaanse Rif-gebergte oud-werknemers controleert die een uitkering uit Nederland ontvangen. En in de studio een discusie. Verder de eerste aflevering over de Olympisch spelen met aandacht voor mogelijke aanslagen van terroristen. Ned.3, 22.18-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Een kind in Nepal. In april reisden 46 Nederlandse en Belgische peetouders naar Nepal om een bezoek te brengen aan hun petekind en het nieuwe Cunina-hostel te openen. Cunina steunt al meer dan 5000 kinderen in zes landen: Haïti, de Filippijnen, Kongo, Zuid-Afrika, Brazilië en Nepal. Canvas, 20.00-20.55u.

Dokwerk: Kus voor de eeuwigheid. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Dokument: Jonge dokters. Tweede aflevering van een herhaling uit 2002 over de emotionele en schokkende ervaringen van jonge artsen tijdens hun eerste co-schap. Ned.1, 22.50-23.35u.

Michael Palin in the Sahara. Eerste deel van een vierluik waarin de Britse presentator Michael Palin een avontuurlijke tocht maakt door de uitgestrekte en meedogenloze woestijnvlakten van de Sahara. Hij start in Gibraltar en reist via Tanger, Fez en Marrakesch door Marokko. Ned.1, 23.35-0.30u.

Vergezicht: De anti-anticonceptiecampagne. In deze laatste aflevering van een serie over de positie van vrouwen signaleert BBC-documentairemaker Steve Bradshaw hoe het Vaticaan met de totale afwijzing van abortus en het condoom de levens van vooral vrouwen in ontwikkelingslanden verwoest. Ned.3, 23.45-0.37u.

SPORT

Studio sportzomer. Reportages uit Athene en de eerste aflevering uit de serie `Fik in Olympia' waarin hoogleraar oude geschiedenis Fik Meijer in het oude stadion over de oorsprong en ondergang van de Spelen vertelt. De Amsterdamse verspringer Jose Manuel Neto doet voor hoe de oude Grieken versprongen. Ned.2, 22.42-23.33u.

FILM

.In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993, VS). Waarop hoop je het meest wanneer je een op jaren komende veiligheidsagent bent en jezelf verwijt, de moordaanslag op Kennedy niet te hebben voorkomen? Juist: op herkansing in welke vorm dan ook, en op eerherstel. Clint Eastwood is die ouwe rot met dat knagende onmachtsgevoel, John Malkovich de psychoot met presidentenmoordplannen die Clint het voorzetje geeft. SBS 6, 20.30-22.50u., met reclame.

Loser (Amy Heckerling, VS, 2000). Onhippe universiteitsbuitenbeentjes Jason Biggs en Mena Suvari zien elkaar wel zitten, ondanks de relatie van de laatste met haar arrogante professor. Tienerkomedie van de maakster van Fast times at Ridgemont High en Clueless, geteisterd door een soundtrack voor fans van alternatieve ik-heb-nergens-zin-in-muziek. Net 5, 21.30-23.10u., met reclame.

White Mischief (Michael Radford, 1987, GB). In het Kenia van de Tweede-Wereldoorlogsjaren vormen niksnutterij, amoureuze verwikkelingen en decadentie het tijdverdrijf van een groepje Britse kolonialen rond Casanova Charles Dance. Die legt echter het loodje en het spelletje raden maar naar wie en waarom begint. Naargeestig en koud drama over naargeestige en koude personages. RTL 4, 23.45-1.45u., met reclame.

Around the World in Eighty Days (Michael Anderson, 1956, VS). Heerlijk middagvullend avonturenvermaak uit de oude Jules Verne-doos, met de immer innemende David Niven die als Phileas Fogg de weddenschap aangaat om in tachtig dagen in een luchtballon de globe rond te zeilen. Morgen, SBS6, 12.45-15.05u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Annemarie Walker, hoofdredacteur Kidsweek praat over het succes van de enige jeugdkrant van Nederland. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van pianist Martin Fondse in Arnhem en een verhandeling over de huisspin een gesprek met Paul Cliteur over zijn bundel God houdt niet van vrijzinnigheid. In het tweede uur vertelt tv-maker en schrijver Cherry Duyns over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.