Tasmanië ruziet met zijn gouverneur

Ooit was hij hoofd van de ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties in Irak, sinds vorig jaar is hij gouverneur van de kleinste Australische staat, Tasmanië. In de functie van officiële vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth heeft de 62-jarige Richard Butler inmiddels grote problemen. De Tasmaanse Laborregering hoopte met de benoeming van de internationaal bekende Butler Tasmanië ,,op de wereldkaart'' te zetten, maar dat lijkt verkeerd uit te pakken.

Na het vertrek van vier hoge stafleden van Butler wil de Tasmaanse premier, Paul Lennon, met Butler praten over ,,gerezen kwesties''. Butler zou zich regelmatig bruusk gedragen en het protocol aan zijn laars lappen. Vooral de omgang met zijn echtgenote, met wie hij vorig jaar trouwde, wekt bij de Tasmaniërs veel ergernis. Volgens ooggetuigen zat mevrouw Butler bij een officiële gelegenheid bij haar man op de knie. Bij een andere gelegenheid was ze lange tijd afwezig om in de tuin een gesprek per mobiele telefoon te voeren. En weer een andere keer werd een offcieel diner verstoord door een ruzie in gebarentaal van het paar. Toen gouverneur Butler dit voorjaar in Denemarken aanwezig was bij het huwelijk van kroonprins Frederik en de Australische Mary Donaldson, maakte hij de faux pas om bij het staatsbanket al te beginnen voordat koningin Margrethe was gearriveerd.

De federale minister-president John Howard kan enig leedvermaak nauwelijks onderdrukken. ,,Ik had niks met zijn benoeming te maken'', liet hij gisteren nog eens weten. Howard, leider van de conservatieve Liberale Partij, was destijds tegen de benoeming van Butler, die herhaaldelijk het Irak-beleid van Howard kritiseerde. ,,De regering heeft het internationale recht naast zich neergelegd. Door deze illegale oorlog is de wereld gevaarlijker geworden'', aldus de voormalige VN-diplomaat.

Premier Lennon tikte Butler al eens op de vingers toen hij als gouverneur Australië's Irak-beleid van commentaar voorzag. Als hij zo doorgaat is de kans groot dat hij binnenkort weer ongehinderd zijn liefhebberij als politiek commentator kan hervatten.

    • Hans van Kregten