Stichting Brein waarschuwt internetpiraten

Auteursrechtenorganisatie Brein gaat vanaf vandaag mensen waarschuwen die illegaal muziek uitwisselen via internet. Muziekpiraten krijgen een bericht waarin staat dat ze zonder toestemming van de rechthebbenden onrechtmatig of zelfs strafbaar handelen. De stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) biedt in het bericht de mogelijkheid over te stappen op het via betaalde diensten legaal verkrijgen van muziek op internet. ,,Steun creativiteit en kies voor een legaal product'', luidt het bericht. ,,Niet iedereen weet precies wat wel en wat niet mag'', zegt Bas Vissers, coördinator van Brein. ,,Downloaden mag, aanbieden mag nog steeds niet. In bijvoorbeeld de VS, Duitsland en Italië nam door dit soort voorlichting het begrip toe en het uitwisselen af.'' De waarschuwing is een stap die uiteindelijk moet leiden tot de vervolging van verspreiders van illegale muziek, films en software. In andere landen zoals de VS worden al gerechtelijke stappen ondernomen tegen piraten. In de meeste gevallen werd een schikking getroffen met de overtreders.