Soedan stemt in met VN-actieplan

De regering van Soedan heeft vanochtend een actieplan voor de westelijke regio Darfur goedgekeurd dat is opgesteld door de speciale gezant van de Verenigde Naties, Jan Pronk. Dat melden de staatsmedia.

Het plan voorziet onder meer in de instelling van `veilige gebieden' voor de terugkeer van ontheemden naar de westelijke regio Darfur. De Soedanese regering ging akkoord omdat het zich volgens eigen zeggen ,,wettelijk en ethisch'' verantwoordelijk voelt voor de situatie in Darfur. Een regeringswoordvoerder ontkende dat het besluit onder internationale druk was genomen.

De landen van de Arabische Liga hebben zich gisteren uitgesproken tegen eventuele sancties van de Verenigde Naties tegen Soedan. Volgens de Arabische Liga zullen strafmaatregelen de crisis in de westelijke regio Darfur verergeren en een negatief effect hebben op de gehele bevolking.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Soedan een week geleden een ultimatum gesteld. Eind augustus moet de regering de situatie in Darfur – waar Arabische milities zeker 30.000 mensen hebben vermoord en honderduizenden hebben verjaagd – substantieel hebben verbeterd anders dreigen er sancties.

De Arabische Liga wil de speelruimte voor Khartoum echter vergroten door de deadline van de Veiligheidsraad te verlengen, zo zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van 22 Arabische landen na een spoedvergadering in de Egyptische stad Kairo.

In een verklaring verwierp de Liga eveneens ,,gedwongen buitenlandse militaire interventie'' in Soedan. Zowel Groot-Brittannië, als Australië hebben aangegeven troepen te willen sturen naar Darfur. De Arabische Liga zei, in navolging van de Soedanese regering, een westerse invasie vergelijkbaar met die in Irak te vrezen. Ze riep haar leden, met name diegenen die ook lid zijn van de Afrikaanse Unie, op mee te werken aan een vredesmissie van de Unie. Tachtig waarnemers van de Unie zijn al in Darfur om toe te zien op de naleving van een staakt-het-vuren tussen regering en rebellen.

De verklaring van de Arabische Liga is in lijn met een rapport dat een delegatie namens de Arabische landen in februari opstelde na een missie naar Darfur. Toen werd de regering in Khartoum vrijgesproken van blaam en werd de oorzaak van de humanitaire situatie in Darfur gezocht in droogte, tribale conflicten en onderontwikkeling van de bevolking.

De Soedanese vice-president Ali Osman Taha gaf gisteren nogmaals aan dat de deadline logistiek onhaalbaar is. Hij zei echter toegewijd te zijn ,,aan het ontwapenen van diegenen die buiten de wet opereren''.