Slap applausje voor Cruijff en Van Basten

Zo'n honderd oud-internationals en talloze ex-profs kwamen zaterdag in Amsterdam samen bij een jubileumduel ter ere van vijftig jaar betaald voetbal. De tribunes bleven goeddeels leeg.

Een vijftigjarig jubileum van de gemiddelde amateurvereniging is vermakelijker dan de dag die de Koninklijke Nederlands Voetbalbond (KNVB) naar aanleiding van vijf decennia betaald voetbal had georganiseerd. Hoewel in totaal zo'n honderd oud-internationals onder wie Kees Rijvers, Rinus Israel, Johan Cruijff, Ronald Koeman en Marco van Basten zaterdag acte de présence gaven, was slechts een handjevol mensen naar het Olympisch Stadion gekomen.

Voor de lege tribunes werd een fantasieloos programma afgewerkt. Verder dan vijf zouteloze potjes voetbal tussen vijf generaties eerste- en eredivisie clubs waren de organisatoren van de voetbalbond niet gekomen. Daarbij bleef voor toeschouwers vaak ook nog eens volstrekt onduidelijk wie de oude cracks waren. De namen op de rug van de karakteristieke shirts ontbraken. Commentaar werd niet gegeven bij de vijf duels die in een tijdsbestek van een kleine drie uur werden gespeeld. En ook oude beelden ontbraken.

Terwijl een paar kilometer verderop 350.000 mensen naar de Gay Pride keken, oogstten de oudste Nederlandse profvoetballers bij hun opkomst een slap applausje van nog geen duizend mensen. Ex-internationals als Eddy Pieters Graafland, Fons van Wissen, Reinier `Beertje' Kreijermaat, Kees Rijvers en Guus Haak vertoonden onder leiding van coach George Knobel in een speciaal ontworpen tenue nog één keer hun kunsten. De oud-PSV'er Van Wissen viel met enkele acties het meeste op. De 71-jarige Van Wissen zette met een handige beweging doelman Piet Lagarde op het verkeerde been en liet Haak het enige doelpunt van het treffen van de generatie 1954-1964 maken.

Vanaf de tribune keek drievoudig international Humphrey Mijnals toe hoe zijn generatiegenoten herinneringen aan vroeger opriepen. De 73-jarige in Suriname geboren speler vond zichzelf te oud om zijn voetbalkleren nog een keer aan te trekken. Tientallen grootheden zaten net als Mijnals anoniem op de tribune. Aan de invloed van de Surinamers in vijftig jaar betaald voetbal werd geen aandacht besteed. En zo ontbraken ook de buitenlanders bij het jubileumduel. Slechts de geboren Hongaar Sandor Popovics speelde als coach van het eerstedivisieteam 1984-1994 een rol.

De grootste verrassing van de middag was een vooraf niet aangekondigd optreden van Cruijff. Geheel onverwacht liep de oude meester naast onder anderen de gebroeders René en Willy van de Kerkhof, Ben Wijnstekers, Hans Gillhaus en Jaan de Graaf het veld op. Als nummer veertien van de eredivisieformatie 1974-1984 liep hij ouderwets gebarend over het gras. Twee keer zette Cruijff met een slimme pass René van de Kerkhof vrij voor het doel, maar de oud-aanvaller wist niet te scoren. Na twintig minuten zat het optreden van de verlosser er op. Later op de dag werd Cruijff uitgeroepen tot beste speler van vijftig jaar betaald voetbal.

Cruijffs jeugdidool Faas Wilkes was uitgenodigd om de prijs uit te reiken. Na een voor het publiek onverstaanbare speech van de 80-jarige Wilkes gaf Cruijff op geheel eigen wijze zijn commentaar op zijn uitverkiezing. ,,Al dat soort eerbetoon kan alleen functioneren als je in een land opgroeit met heel veel goede voetballers. Alleen heeft nog nooit iemand gevoetbald'', aldus Cruijff.

Naast de beste speler Cruijff vielen Ajax (beste club), Harry van Raaij (beste bestuurder), Mario van der Ende (beste scheidsrechter) en Rinus Michels (beste coach) in de prijzen. Uit handen van bondscoach Van Basten ontving de `Generaal' een schaal. ,,U heeft zo langzamerhand het hele stadion hier getraind'', zei Van Basten die zelf ook twintig minuten meedeed in de jubileumwedstrijd. ,,Als minst ervaren bondscoach geef ik u als meest ervaren bondscoach deze prijs. U bent een terechte winnaar.''

Michels reageerde opgetogen: ,,Ik heb geen staart, maar anders zou ik hier staan kwispelen. Door hard werken, veel geluk en met de hulp van veel goede spelers is het Nederlandse voetbal wereldwijd bekend geworden. Ik ben blij dat ik daaraan mijn steentje bij heb kunnen dragen.''

Na afloop van de wedstrijden verzamelden de oud-profs en genodigden zich op het veld voor een reünie. De betalende toeschouwers waren niet welkom bij het afsluitende feestje ter ere van vijftig jaar betaald voetbal.

    • Koen Greven