Perdiguero winnaar in San Sebastian

Een week voor de olympische wegwedstrijd heeft de Spanjaard Miguel Angel Martin Perdiguero de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian gewonnen.

De renner uit de ploeg Saunier Duval was zaterdag na 227 kilometer de beste sprinter uit een kopgroep van zeven. De Spaanse wedstrijd was de zevende uit de cyclus van de wereldbeker.

Perdiguero (31 jaar) versloeg in een sprint de Italiaan Paolo Bettini, die een week eerder bij de wereldbekerwedstrijd in Hamburg ook al in de sprint werd geklopt door de Australiër Stuart O'Grady. Het was voor het eerst sinds 1990 dat er een Spanjaard won. Destijds was dat Miguel Indurain.

Davide Rebellin behield de leiding in het wereldbekerklassement. Hij eindigde zaterdag als derde. Erik Dekker was de beste Nederlander op de negentiende plaats. Oscar Freire, die voor twee jaar bijtekende bij de Rabobank, eindigde als elfde.

Voor Perdiguero was het zijn eerste wereldbekerzege. Hij maakte deel uit van de kopgroep die op de enige klim van formaat, de Jaizkibel, ontstond. Daarvoor had lang een kopgroep van 24 renners het wedstrijdbeeld bepaald. Onder hen ook drie Rabo's: Karsten Kroon, Levi Leipheimer en Pieter Weening. Ook Koos Moerenhout was mee. Die kopgroep viel uiteen en veertien man, met Leipheimer en Kroon, probeerden het nog even. Ook zij hielden geen stand.

Ploegleider Erik Breukink zei dat hij een redelijke Raboformatie had gezien. Leipheimer, Kroon en Weenig voorin, maar niet bij de afmakers. ,,Als je kans wilt maken op de zege moet je bij de eerste zeven zitten. Daar zaten we dus niet. Voorin zaten onze beste renners, Freire en Dekker. Dit is dus een eerlijke wedstrijd.''

Over de inspanningen van Leipheimer was Breukink tevreden. ,,Je kunt niet blijven wachten tot de Jaizkibel. Hij had niet het idee dat hij met de besten meekon. Dan moet je op een andere manier proberen te winnen'', zei hij over de mislukte uitlooppoging van de Amerikaan.

Michael Boogerd kon zich helemaal niet mengen in de strijd om de overwinning. De Hagenaar is nog niet op zijn oude niveau. ,,Er werd ontzettend hard gereden van het begin. En dat met 40 graden. De omstandigheden waren behoorlijk zwaar.''

Perdiguero vierde zijn achtste zege van het seizoen. ,,Ik kan mijn ogen niet geloven'', stamelde hij na de finish. Hij won eerder dit seizoen met overmacht de Ronde van Catalonië.