Pantserwagens en extra controles in Transnistrië

De `koude oorlog' tussen Moldavië en de rebellenrepubliek Transnistrië gaat onverminderd door. De president van Transnistrië, Igor Smirnov, heeft gewaarschuwd voor een gewapende aanval van Moldavië.

Na de waarschuwing verschenen in de hoofdstad Tiraspol pantserwagens op strategische punten en werd het aantal controles op straat verhoogd. Soldaten van het Russische leger in Transnistrië – een leger dat Moskou daar handhaaft sinds de oorlog van 1992 waarmee Transnistrië zich losvocht van Moldavië – patrouilleren bij gebouwen als het ministerie van Defensie.

Smirnov zei zaterdag dat zijn land niet als eerste zal aanvallen in een eventueel gewapend conflict. Maar hij voegde daaraan toe dat ,,de burgers van Transnistrië klaar staan om een eventuele aanval van de machthebbers in Chisinau te beantwoorden''. Volgens Smirnov is de recente sluiting van Moldavischtalige scholen in Transnistrië ,,een goed voorwendsel'' voor de Moldavische president Vladimir Voronin.

Ook de Transnistrische minister van Buitenlandse Zaken, Valeriu Litskai, zinspeelde dit weekeinde op een gewapend conflict. ,,De relaties tussen Tiraspol en Chisinau zijn zo gespannen dat een conflict elk moment kan uitbreken.''

Transnistrië dreigde gisteren de helft van Moldavië van de stroomvoorziening af te sluiten. De minister van Economie van de separatistische republiek, Jelena Tsjernenko, zei dat ,,half Moldavië, inclusief Chisinau'' zonder elektriciteit kan komen te zitten als Tiraspol dat wil. ,,Daarmee zouden we de Moldavische regering kunnen overhalen haar beleid te wijzigen'', zo zei ze. Ze eiste dat Moldavië een belangrijke sanctie tegen Transnistrië terugneemt en weer exportvergunningen afgeeft voor produktien die Transnistrië uitvoert. Als gevolg van de weigering, dergelijke papieren af te geven ligt de economie van Transnistrië goeddeels stil en kan de regering in Tiraspol de lonen in de staatssector en de pensioenen niet meer betalen. In Chisinau is gezegd dat Moldavië in dat geval zijn energie ook uit Roemenië of Oekraïne kan betrekken.

Een voorgenomen buitengewone bijeenkomst van de Gezamenlijke Controlecommissie, een bemiddelend orgaan waarin beide partijen en Rusland zijn vertegenwoordigd, ging vrijdag niet door omdat – volgens Transnistrië – de Moldavische vertegenwoordiger niet kwam opdagen.