Overnamebod Sanofi op Aventis geslaagd

Aandeelhouders van het Frans-Duitse farmaceutische bedrijf Aventis hebben 90 procent van de aandelen en de stemrechten van het bedrijf ter verkoop aangeboden. Dat blijkt uit voorlopige resultaten die de Franse beursautoriteit AMF vandaag bekend heeft gemaakt.

De aandelen zijn aangeboden aan de Franse concurrent Sanofi-Synthélabo dat eind april een bod van 55 miljard euro uitbracht op Aventis. Het bod van Sanofi lijkt daarmee geslaagd, nu ten minste 90 procent van de aandelen in handen zijn.

Begin dit jaar ontvlamde een overnamestrijd rondom Aventis. Sanofi had in een eerste vijandige bod 48 miljard euro geboden voor Aventis, maar daar ging het Frans-Duitse bedrijf niet mee akkoord. Na een strijd van drie maanden, en onder sterke druk van de Franse regering, accepteerde Aventis uiteindelijk het verhoogde vriendelijke bod van Sanofi. Er kwam veel kritiek op de gang van zaken, onder andere van het Zwitserse farmaceutische concern Novartis. Ook dat bedrijf had interesse getoond voor Aventis. De Franse regering zag Sanofi echter als ideale overnamekandidaat, omdat daarmee een Franse `nationale kampioen' zou ontstaan.

Aandeelhouders van Aventis konden tot en met 31 juli hun aandelen aanbieden. Uiteindelijk is 92 procent van de aandelen ter verkoop aangeboden. De AMF maakt over drie dagen de definitieve resultaten van de bieding bekend.

Volgens analisten heeft Sanofi veel nieuwe medicijnen in ontwikkeling, maar een zwak verkoopapparaat. Bij Aventis is het juist omgekeerd. Sanofi richt zich op slapeloosheid, epilepsie, hoge bloeddruk en trombose. Aventis is vooral sterk op het gebied van allergieën.