Opnieuw strijd in en rond Najaf

In de Iraakse stad Najaf is het vanochtend opnieuw tot gevechten gekomen tussen aanhangers van de radicale shi'itische geestelijke leider Muqtada al-Sadr en Amerikaanse en Iraakse troepen.

In Najaf is het al onrustig sinds aanhangers van Al-Sadr donderdag slaags raakten met Iraakse politieagenten en de gouverneur van de stad hierop de hulp van de Amerikanen inriep. De Amerikanen zeggen sindsdien zeker 360 shi'itische strijders te hebben gedood bij gevechten in en rondom de stad. Dit weekeinde legden de Amerikanen een kordon rond de Imam Ali-moskee, de heiligste plek voor shi'ieten. Vanuit de moskee werd de bevolking opgeroepen zich ,,aan te sluiten bij de heilige oorlog''.

Ook in de shi'itische wijk Sadr-City van de hoofdstad Bagdad vechten aanhangers van Al-Sadr met coalitietroepen en Iraakse militairen. De gevechten zijn de hevigste sinds de opstand van Al-Sadrs aanhang in april en mei.

De Iraakse interim-premier Allawi heeft afgelopen weekeinde met verschillende besluiten en voorstellen gepoogd de orde in zijn land te herstellen en het vertrouwen te winnen van de bevolking. Zo wordt de doodstraf weer ingevoerd en er komt een beperkte amnestieregeling voor opstandelingen.

Ook riep Allawi Al-Sadr op zich verkiesbaar te stellen in januari. ,,En als het Iraakse volk hem kiest als een leider, dan is dat zijn keuze geweest. Het politieke proces staat open voor een ieder die zich aan de wet houdt'', aldus de premier, die gisteren een onaangekondigd bezoek aan Najaf bracht. Hij zei ,,positieve signalen'' te hebben ontvangen over een naderend einde van het verzet van de shi'itische geestelijke.

Al-Sadr verwierp vanochtend echter de oproep van Allawi en zei Najaf ,,tot mijn laatste druppel bloed'' te zullen verdedigen.

Onderwijl gaan de aanslagen en ontvoeringen elders in Irak door. In een buitenwijk van Baquba, ten noorden van Bagdad, zijn vanochtend zeker zes mensen om het leven gekomen door de ontploffing van een autobom.

In Kerbala werd 4 augustus een Iraanse diplomaat ontvoerd, zo werd gisteren bekend. De Arabische zender Al-Arabiya toonde gisteren beelden van de man. Fereydoun Jahani verdween toen hij van Bagdad op weg was richting Kerbala. Een groep die zich het ,,islamitische leger in Irak'' noemt heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist. De gijzelnemers beschuldigden Iran ervan zich met de binnenlandse aangelegenheden van Irak te bemoeien. Jahani zou binnen Irak ,,onenigheid'' hebben bevorderd.

De spanningen tussen Irak en Iran zijn de afgelopen weken opgelopen. Leden van de Iraakse interim-regering hebben Iran beschuldigd van spionage en inmenging. Iran heeft op zijn beurt laten merken niet erg ingenomen te zijn met de huidige regering in Bagdad.

Een Bulgaar die vorige week werd ontvoerd, zou zijn onthoofd, zo tonen beelden op internet.