`Onthoofding' blijkt te zijn nagespeeld

De beelden van de onthoofding van de 22-jarige Amerikaan Benjamin Vanderford, die de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zaterdagochtend uitzond, blijken niet echt te zijn.

De opname was al enige tijd geleden gemaakt en de beelden zweefden maanden in cyberspace, alvorens ze werden opgepikt door een militante Islamitische website. Verschillende media namen de beelden en het verhaal over, waaronder de persbureaus AP en Reuters, tot een journalist van AP naar het thuisadres van de jonge Amerikaan belde en onverwachts de `vermoorde' Benjamin zelf aan de lijn kreeg. Vanderford vertelde doodleuk hoe hij zijn eigen onthoofding in scène had gezet om aan te tonen ,,hoe gemakkelijk de Amerikaanse media gemanipuleerd kunnen worden.''

De Amerikaan filmde zijn eigen moord in de garage van een vriend. De opname toont hem zittend op een stoel met zijn handen achter zijn rug. Met veel gevoel voor dramatiek zegt Vanderford ,,dat de Verenigde Staten uit Irak moeten vertrekken. Als ze dat niet doen, zal iedereen net als ik vermoord worden.'' Vervolgens is te zien hoe met een mes zijn nek wordt doorgesneden.

Er was meteen al twijfel over de authenticiteit van de opname, die via Arabische omroepen en vervolgens via Westerse media de hele wereld rondging. De rebellen, die aanhangers zouden zijn van de vermeende Iraakse leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda al-Zarqawi, kwamen niet in beeld. En dat was bij voorgaande beelden van onthoofdingen door de al-Zarqawi-groep wel het geval.

Vanderford zei in het Amerikaanse programma World Today dat hij de beelden naar niemand had opgestuurd. ,,Toen Al-Jazeera met het verhaal naar buiten kwam, werd het opgepikt door AP en plots was het de `waarheid', terwijl er helemaal geen fysiek bewijs was gevonden.''

De Amerikaanse politiedienst FBI onderzoekt nu of Vanderford vervolgd kan worden en voor welke feiten precies. Vanderford, die tegen de oorlog in Irak is, zei dat hij begreep dat nabestaanden van slachtoffers in Irak, zijn `test' als pijnlijk kunnen ervaren, maar hij verontschuldigde zich niet voor de misleiding die volgens hem ,,een belangrijke kwestie naar voren brengt.''