Nieuwe partij: `Transparant NL'

Naast Europa Transparant kent Nederland nu ook de partij Nederland Transparant.

Een van de initiatiefnemer, oud-penningmeesters van Leefbaar Nederland Fons Schirris, heeft dat vandaag bekend gemaakt. De partij staat echter los van de Europese equivalent en wil mee gaan doen aan alle komende verkiezingen in Nederland.

De partij wil alle uitgaven van de overheid onder loep gaan nemen, omdat zij meent dat ,,vele miljarden euro's per jaar overbodig en onterecht uitgegeven worden''.

Aanstaande woensdag staat Schirris voor de rechtbank in Alkmaar terecht voor valsheid in geschrifte en computervredebreuk. In 2002 toonde hij in een boek aan dat met het incasso-systeem van banken makkelijk gefraudeerd kan worden. Hij liet zien hoe met behulp van een incassocontract, dat bedrijven kunnen sluiten met hun bank, incasso-opdrachten kunnen worden gegeven zonder dat daar een machtiging voor nodig is.

Hij liet op een dag tonnen op zijn eigen rekening bijschrijven, die hij later weer terugstortte. De banken controleren de machtiging sinds jaar en dag de opdrachten achteraf.

Eerder was Schirris actief in Leefbaar Nederland en bij de laatste verkiezingen stond hij op de lijst van Emile Ratelband. Nadat hij als penningmeester van Leefbaar Nederland vertrok, trof het interim-bestuur naar eigen zeggen een ,,chaos aan''.