Nederlanders doelwit

Een Iraakse controlepost waar Nederlandse militairen aanwezig waren, is in de nacht van vrijdag op zaterdag doelwit geweest van een mortierbeschieting. Daarbij vielen geen gewonden.

Het incident deed zich voor bij een controlepost van de Iraakse politie langs de doorgaande weg van Basra richting Bagdad, ter hoogte van het plaatse Al-Khidr. Onbekenden vuurden in totaal vier granaten af. Eentje daarvan kwam op ongeveer vijftig meter van Nederlanders en Irakezen terecht, één granaat kwam niet tot ontploffing. Direct na de beschieting stegen Nederlandse Apache-gevechthelikopters op om de daders van de aanslag op te sporen, maar zonder resultaat.

De beschieting is het derde incident binnen in korte tijd in de zone waar de Nederlanders zijn gelegerd. Vorige week werd de Britse basis in de buurt van Basra beschoten met mortieren. Dit weekeinde werden bovendien enkele granaten afgeschoten op de provinciehoofdstad Al-Muthanna. Met de recente onrust lijkt een einde gekomen aan een relatief rustige periode sinds mei van dit jaar.

Toen hadden de gevechten met de militie van Al-Sadr ook hun weerslag op de `Nederlandse' provincie Al-Muthanna. Volgens een woordvoerder van het minsterie Defensie is het echter nog ,,te vroeg'' om te spreken van een relatie met de weer opgelaaide gevechten met de troepen van de shi'itsche leider.