Microsoft komt met pakket tegen virussen

Softwareconcern Microsoft begint deze week met de verspreiding van gratis software die de beveiliging van het besturingssysteem Windows XP moet verbeteren.

De software, Service Pack 2 (SP2), is een antwoord op de vele schadelijke virussen die misbruik maken van kwetsbaarheden in Windows. Het betreft volgens het Amerikaanse bedrijf de belangrijkste introductie van Microsoft-software sinds de lancering van Windows XP in 2001. De ontwikkeling van 80 tot 100 megabytes aan programmacode heeft er zelfs toe geleid dat Microsoft andere softwareprojecten, zoals de opvolger van XP met de werktitel Longhorn, moest vertragen. Er is het concern veel aan gelegen om van zijn negatieve imago van onbedoelde virusverspreider af te komen.

Door SP2 worden computergebruikers er onder meer actief op geattendeerd of hun firewall tegen computerinbrekers nog wel aanstaat en of hun antivirussoftware nog afdoende is. Windows-gebruikers krijgen de beschikking over een centraal `bedieningspaneel' voor al hun beveiligingsinstellingen.

Grote zakelijke klanten kunnen als eerste over SP2 beschikken, maar consumenten zullen snel volgen. Microsoft verwacht zo'n 100 miljoen pc's van de nieuwe software te voorzien.

Service Pack 2 maakt deel uit van het zogenoemde `trustworthy computing'-programma van Microsoft. Het softwareconcern besteedt miljarden euro's aan het veiliger maken van zijn producten, onderzoek naar manieren om foutloos te programmeren en training van programmeurs en gebruikers. Dat laatste aspect is zeer belangrijk bij computerbeveiliging, zeggen deskundigen. Internetgebruikers moeten leren dat zij waakzaam moeten zijn op het web.