Londen weigert uitlevering van Salem Chalabi

De Britse regering zal de Iraakse jurist Salem Chalabi, voorzitter van het tribunaal dat is ingesteld voor de berechting van de Iraakse ex-president Saddam Hussein, niet uitwijzen. Londen reageert hiermee op het aanhoudingsbevel dat de Iraakse autoriteiten gisteren lieten uitgaan voor Salem Chalabi en zijn oom, de prominente Iraakse politicus Ahmed Chalabi.

Ahmed Chalabi, voormalig protégé van het Pentagon en vorig jaar nog benoemd tot lid van de voorlopige Iraakse regeringsraad, wordt beschuldigd van het vervalsen van geld. Zijn neef Salem wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op een hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Financiën.

De door de VS benoemde Iraakse rechter Zuhair al-Malaki noemde Ahmed Chalabi (60) gisteren ,,de hoofdverdachte'' in de zaak van de valsemunterij. Hij zou oude dinarbiljetten, die na de val van Saddam uit de roulatie werden genomen, hebben nagemaakt om ze te laten inwisselen voor nieuwe coupures. ,,Er is niemand in Irak die immuniteit geniet'', zei rechter Zuhair al-Malaki.

Ahmed Chalabi verblijft in Teheran en zei via de media op de hoogte te zijn gebracht van het arrestatiebevel tegen hem. Hij kondigde aan terug te zullen keren naar Irak om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen, die hij kwalificeerde als ,,absurd'' en als ,,leugens''.

Afgelopen januari was Chalabi in Washington nog te gast bij de State of the Union-toespraak van president Bush. Vier maanden later werd duidelijk dat de VS het vertrouwen in hem hadden verloren toen de maandelijkse toelage van 335.000 dollar aan zijn partij, het Iraaks Nationaal Congres, werd stopgezet. Enkele dagen later, op 20 mei, deden Iraakse politieagenten met steun van Amerikaanse militairen invallen in zijn woning en kantoren. Volgens rechter Zuhair al-Malaki zijn daarbij grote stapels oude dinars, zowel echte als vervalste, aangetroffen. De bedoeling zou zijn geweest die door elkaar te mengen en in te ruilen. Ook Chalabi's 41-jarige neef Salem noemde de verdachtmakingen ,,belachelijk''. Vanuit Londen zei hij dat er geen bewijzen zijn die de beschuldiging van betrokkenheid bij de moord afgelopen juni op directeur-generaal Haithem Fadhil van het ministerie van Financiën staven. Volgens de Los Angeles Times deed de topfunctionaris onderzoek naar vermeende illegale handel in onroerend goed door de familie Chalabi.