`Leuzen in stadions sneller aanpakken'

Tegen kwetsende spreekkoren in voetbalstadions moet sneller worden opgetreden. ,,Er moet landelijk worden vastgelegd wat racistisch en discriminerend is. De grens verschuift en we moeten voorkomen dat er straks helemaal niet meer wordt opgetreden.''

Dit stelde oud-staatssecretaris Margot Vliegenthart gisteren als voorzitter van de werkgroep die het geweld in en rond risicowedstrijden heeft onderzocht. Volgens Vliegenthart staat een scheidsrechter te vaak alleen wanneer er kwetsende spreekkoren klinken. ,,Een scheidsrechter moet niet alleen verantwoordelijk zijn voor het eventueel staken van een wedstrijd. Ook de burgemeester moet daarin een rol krijgen.''

Ook gisteren, tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal in de Arena, werden kwetsende teksten gezongen nadat scheidsrechter Dick van Egmond de Ajacied Soetaers een rode kaart had gegeven. De stadionspeaker verzocht het publiek tevergeefs hiermee op te houden, maar tot een staking van de wedstrijd kwam het niet.

Over het algemeen gesproken toonde Vliegenthart zich tevreden met de aanpak van voetbalvandalisme. Zij pleit er wel voor om het aantal risicoduels terug te dringen. ,,Bij een risico-C-duel – hoogste risicograad – horen maatregelen als een alcoholverbod en een combiregeling voor het vervoer. Vaak kiezen gemeentes uit gemak voor een C-status, terwijl de bijhorende regels niet worden toegepast.''

De aanbeveling heeft te maken met het verschuiven van het voetbalgeweld van binnen de stadions naar buiten. De werkgroep, die vorig jaar is ingesteld door minister Remkes van Binnenlandse Zaken, concludeert dat het met de veiligheid in de stadions wel goed zit, maar dat rellen steeds vaker buiten het stadion plaatsvinden.

,,Daarom moet de KNVB een ruimere grond voor stadionverboden ontwikkelen. Ook moet een meldingsplicht komen voor supporters die buiten een stadion worden aangehouden tijdens een voetbalrel, terwijl ze al een stadionverbod hebben'', aldus Vliegenthart. Zij wil dan ook ruimte in de wet politieregistratie om de uitwisseling van gegevens en foto's van voetbalvandalen makkelijker te maken.

De KNVB is positief over de conclusies. Competitieleider Bert van Oostveen: ,,We zijn het op grote lijnen eens met de aanbevelingen. Wij vinden ook dat er minder risicoduels moeten komen, want ik heb daar met de samenstelling van het programma last van. Vorig seizoen is het aantal risicoduels met 43 procent gestegen, terwijl daar geen aanleiding toe was.''